Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Premiärminister Beata Szydlo och hennes polska regering driver en hård asyl- och migrationspolitik, inte minst gentemot EU. Arkivbild.

Polsk tv: Svenskarna stödjer polsk asylpolitik

Den polska public service-kanalen TVP rapporterade i ett inslag i förra veckan om en opinionsundersökning som sade att 97 procent av svenskarna stödjer den polska regeringens hårda asyl- och migrationspolitik. Men siffrorna hade hämtats från en läsarfråga på den högerpopulistiska nyhetssajten Nyheter Idag, rapporterar SVT Nyheter Kultur.

Intill en artikel om Polens inställning till EU på Nyheter Idag den 8 augusti ställdes frågan "Gör Polen rätt som vägrar ta emot muslimska invandrare?" Svarsalternativen var ja alternativt nej.

TVP rapporterade att en "opinionsundersökning" gjord av "en svensk tidning" visar att 97 procent av 8 000 svarande stödjer polska regeringens linje.

Sifos opinionschef Toivo Sjörén påpekar att det inte är en opinionsundersökning utan mera en slags läsardialog som visar att de som besökt sidan tycker vad de gör, men inte säger vad allmänheten tycker.