Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En polisman har anmälts till Justitieombudsmannen efter att ha figurerat på valaffischer iklädd uniform. Arkivbild.

Polisman anmäld till JO efter reklamaffisch

En polisman i Stockholm har anmälts till Justitieombudsmannen (JO) efter att ha figurerat på reklamaffischer i Stockholm för sitt parti Medborgerlig samling.

JO har fått in tre anmälningar mot mannen som kandiderar till riksdagen och står iklädd uniform under texten "Vi kommer bygga upp den trygghet som politikerna monterat ner", rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Polismyndigheten, som framhåller att affischen strider mot kravet på opartiskhet, har kritiserat polismannen men nöjt sig med ett samtal med den berörde.

- Jag kommer inte att göra om det, sade polismannen till Sveriges Radio Ekot efter uppläxningen från arbetsgivaren.

Men nu blir det alltså upp till JO att ta ställning i frågan.

Ett liknande fall i fjol, då en polischef gjorde reklam för Moderaterna, föranledde också en JO-anmälan. Då menade JO att det aldrig får råda någon tvekan om en offentligt anställd tjänsteman uppträder i tjänsten eller som privatperson.

"Det inträffade har riskerat att skada allmänhetens förtroende för Polismyndighetens opartiskhet, vilket förstås är mindre lämpligt", hette det i beslutet från i maj.

Däremot slapp Polismyndigheten kritik då den varken tillfrågats eller gett sitt medgivande till att polisen deltog i filmen.