Polisen har synpunkter på Riksrevisionens rapport. Arkivbild.
Polisen har synpunkter på Riksrevisionens rapport. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Polisens svar på kritiken: Måste prioritera

Riksrevisionen är kritisk i stora delar – men Polismyndigheten försvarar tillämpningen av så kallade särskilda händelser vid grova brott.
Justitieministern säger att det är viktigt att polisen drar slutsatser av rapporten.

ANNONS
|

Riksrevisionen hävdar i en kritisk rapport att så kallade särskilda händelser vid grova brott som pågår under längre tid gör mer skada än nytta.

Enligt rapporten innebär utdragna särskilda händelser att lokalt polisarbete blir lidande, då resurser tas därifrån för att bistå i arbetet. Det leder till att det brottsförebyggande arbetet i de områdena tar skada, vilket bland annat försvårar förmågan att förhindra rekryteringen till kriminella gäng.

Håller inte med

Den slutsatsen håller polisen inte med om.

"De eventuella konsekvenser som uppstår när extraordinära situationer föranleder förändrat resursbehov kan inte härledas till ledningsformen utan är ett resultat av prioriteringar av den problembild som Polismyndigheten för tillfället har att hantera", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS

"En av polisreformens grundtankar var att skapa förutsättningar för en nationellt sammanhållen myndighet, för att kunna använda myndighetens samlade resurs på ett effektivt sätt", skriver man vidare.

Rikspolischef Anders Thornberg fick under tisdagen frågor vid en pressträff om kritiken från Riksrevisionen, men ville då inte gå in på den eftersom pressträffen avhandlade ett annat ämne.

– Men rent allmänt är det viktigt för oss med olika rapporter som återspeglar hur jobbar. Vi tar till oss rapporterna, och det är inte alltid vi delar uppfattningar som finns i dem, sade Thornberg.

Strömmer: Viktigt

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill inte gå så långt som i att uppmana polisen att ta till sig av kritiken men säger i en skriftlig kommentar:

"Jag välkomnar Riksrevisionens granskning, och det är förstås viktigt att Polismyndigheten nu analyserar och drar sina slutsatser av de rekommendationer som lämnas. Jag kommer att följa upp hur detta tas om hand av myndigheten."

Fakta: Särskild händelse

En särskild händelse innebär en plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för.

Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser.

Händelsen ska därför hanteras utanför den ordinarie polisverksamheten med en speciell organisation och ledning.

ANNONS