Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Deltagare i Nordiska motståndsrörelsens demonstration konfronteras av kravallpoliser i samband med händelserna som åtalet om våldsamt upplopp handlar om, den 30 september 2017.

Polisens filmer viktiga bevis mot nazister

Nu väcks åtal mot 17 män med koppling till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) efter demonstrationen under Bokmässan i Göteborg för ett år sedan. Filmer från kameror som poliser bar i sin utrustning ses som den viktigaste bevisningen.

Bland de åtalade finns flera kända företrädare för den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Alla åtalade nekar till brotten, uppger åklagaren.

16 män åtalas för hets mot folkgrupp. De misstänks för att ha spridit budskap om ras, hudfärg och ursprung.

Nio män åtalas för våldsamt upplopp. En av dem, en 29-åring, bedöms ha varit anförare i ett skede när en grupp demonstranter tryckte upp journalister mot en polisbuss.

Allvarligt angrepp

I momentet efteråt trycktes sköldarna mot poliser, med stöd av bakomvarande demonstranter. Det kastades också plakat.

- Det är naturligtvis allvarligt när man under en demonstration går till angrepp mot polisen, säger kammaråklagare Jonas Martinsson.

En stor del av bevisningen består av filmer från de kameror som poliser bar på sig under den stora insatsen vid NMR:s demonstration den 30 september i fjol.

- Det har funnits ett enormt material av foton och film, säger polisassistent Stefan Claesson.

"Bevisläget är gott"

Även bildmaterial från journalister och allmänhet har granskats. Utredarna tog bland annat hjälp av bilder på nätet för att identifiera misstänkta personer.

- Det har analyserats vad som sker, vem som är med på bilderna, vad de gör och om det är brottsligt, säger Jonas Martinsson.

- Jag bedömer att bevisläget är gott, tillägger åklagaren.

Händelserna som åtalet om upplopp behandlar skedde utanför en Ica-butik nära Liseberg, på platsen där NMR-demonstrationen höll sitt möte. Deltagarna kom aldrig fram till den av domstol anvisade demonstrationsvägen.

Militärt intryck

Åtalet om hets mot folkgrupp bygger på en samlad bedömning av flera omständigheter. Flera demonstranter bar plakat där välkända svenskar, många av judisk härkomst, pekades ut som "förbrytare". En man som höll ett tal pekade ut personerna på plakaten som ansvariga för folkförräderi, på grund av "massinvandringen".

Många demonstranter bar en enhetlig, uniformsliknande klädsel där Nordiska motståndsrörelsens symbol Tyrrunan ingick. Tillsammans med deras hjälmar och sköldar gav detta "ett militärt intryck", enligt åtalet.

- Det förknippas, enligt mig, med 30- och 40-talets nationalsocialism, säger Jonas Martinsson.

Journalister vittnen

Göteborgs tingsrätt har inte bestämt när rättegången kommer att hållas. Både poliser och journalister kommer att förhöras som vittnen. Åklagaren har ännu inte tagit ställning till vilka straff han kommer att yrka på.

De 17 åtalade kommer från olika platser runt om i Sverige.