Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens Nationella operativa avdelning, vill anställa 1 000 civila medarbetare redan nästa år och 2020. Arkivbild.

Polisen vill anställa 1 000 civila snabbt

Polisen vill anställa ytterligare 1 000 personer redan under 2019 och 2020, civila medarbetare med expertkompetens. Det krävs för att klara utredningar, kriminaltekniskt arbete och juridiskt stöd, enligt Polismyndighetens budgetunderlag.

"Det är en utmaning att snabbt utöka antalet polisanställda. Vi måste därför fortsätta arbetet för att förbättra arbetsvillkoren och medarbetarnas arbetsmiljö", säger ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving i en kommentar till kraven till regeringen inför 2019 och åren därefter.

De 1 000 civila medarbetarna behövs, enligt myndigheten, för att polisen ska kunna klara av att hantera en ökande befolkning, fler arbetsuppgifter och ökad brottslighet vad gäller grovt våld.

Myndigheten framhåller att det kommer att krävas mycket av polisen som arbetsgivare för att regeringens mål om att polisen ska få 10 000 fler anställda – civilanställda och poliser – till 2024. Myndigheten delar regeringens uppfattning att de 10 000 behövs.