Under de senaste två veckorna har flera personer anmält att deras identiteter har kapats på Facebook. Arkivbild.
Under de senaste två veckorna har flera personer anmält att deras identiteter har kapats på Facebook. Arkivbild.

Polisen varnar för Facebook-bedragare

De senaste veckorna har flera personer anmält att de utsatts för bedrägerier på Facebook. Nu varnar polisen för bedragare som tar över Facebook-identiteter och försöker lura offrens vänner på pengar. I flera fall rör det sig om fullbordade brott.

ANNONS
|

Bedrägerier av det här slaget är inget nytt, men enligt Tommy Lindh, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen, är det ovanligt med så många anmälningar på kort tid. Ett tiotal personer har hört av sig till polisen i regionen hittills.

- Personers identitet kapas på Facebook och bedragaren använder sedan den kapade identiteten för att ta kontakt med den utsattes vänner. De säger att de är i knipa och behöver hjälp snabbt. De vill att personerna de skriver till ska swisha pengar, men det har också förekommit att de försöker komma över bankuppgifter och bankkoder, säger Tommy Lindh.

ANNONS

I minst två av fallen rör det sig om fullbordade brott.

- Vid två fall i Värmland har personer blivit av med ett fåtal tusenlappar, säger Tommy Lindh.

Nu manar polisen i Bergslagen till försiktighet.

- Vi varnar för det här så att fler slipper bli utsatta. Vill man hjälpa en vän ska man ta telefonkontakt först och förvissa sig om att det är rätt person, säger Tommy Lindh.

TT

Fakta: Skydda dig mot nätbedragare

* Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

• Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Källa: Polisen

ANNONS