"Den bedömning vi gör är att skjutningarna inte kommer att avta av sig själv", säger Linda Staaf, chef vid underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen hos polisen.
"Den bedömning vi gör är att skjutningarna inte kommer att avta av sig själv", säger Linda Staaf, chef vid underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen hos polisen.

Polisen: Vapenamnestin en viktig del

Dödsskjutningarna kommer inte att avta av sig själv, enligt polisen. Nu införs snart en vapenamnesti då personer kan lämna in vapen utan att riskera straff.

ANNONS
|

Förra året sköts 43 personer ihjäl och 140 skadades i 320 skjutningar. Detta år har också fått en mörk inledning. I helgen sköts två män ihjäl – en i Rissne i Sundbyberg och en i Malmö.

Ungefär hälften av alla skjutningar och nästan alla som lett till dödligt våld kan kopplas till kriminella konflikter i utsatta områden.

- Den negativa utvecklingen med högt antal skjutningar har inte avtagit under 2017. Den bedömning vi gör är att skjutningarna inte kommer att avta av sig själv, säger Linda Staaf, chef vid underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen hos polisen.

ANNONS

Grova brott

Det höga antalet dödsskjutningar har lett till beslutet att införa en vapenamnesti. Den innebär att vem som helst kan lämna in olagliga vapen eller ammunition till polisen utan att riskera straff.

Vid tidigare amnestier har runt 15000 illegala vapen kommit in, och polisen tror på liknande siffror denna gång.

- Syftet med amnestin är att minska antalet illegala vapen i samhället. Vi vet att dessa vapen ofta är en förutsättning för att grova brott ska komma till stånd, säger Joakim Norenhag, projektledare för amnestin hos polisen.

Vapenamnestin gäller mellan februari och april och polisen kommer att satsa hårt för att nå boende i de utsatta områdena.

- Via lokala folkrörelser, såsom idrotts- och kulturföreningar, trossamfund, skolor, fritidsgårdar etcetera, säger Joakim Norenhag.

Inget använts vid brott

Av de vapen som lämnats in vid tidigare amnestier var ungefär 50 procent jaktvapen, 30 procent så kallade enhandsvapen och 20 procent automatvapen.

ANNONS

Frågan är om man når de vapen som gängkriminella innehar med amnestin.

- Vi vill komma åt så många vapen som möjligt. Alla vapen vi får in är en vinst för samhället, säger Norenhag.

Ett 60-tal vapen som ansågs särskilt troliga för att ha använts av kriminella provsköts vid amnestin 2013. Inget av vapnen kunde knytas till något brott, rapporterar SR P4 Sörmland.

Tiotal konflikter

Linda Staaf påpekar att varje illegalt vapen ute i samhället är potentiellt farligt.

- Det här är vapen som annars riskerar att komma i händerna på kriminella personer vid uppgörelser, säger Linda Staaf.

Det närmsta kvartalet bedöms ett tiotal konflikter sannolikt leda till våld, enligt polisen.

- Vi tror inte att konflikterna kommer att avta av sig själv. Skjutningar kommer fortsatt att vara aktuella, men frekvensen kommer att variera, detsamma gäller de sprängningar som används inom konflikterna, säger hon.

ANNONS

Regeringen vill också införa amnesti för explosiva varor, som handgranater, som ska träda i kraft i oktober.

TT

Fakta: Vapenamnesti

Vapenamnestin, som beslutats av riksdagen, gäller från den 1 februari till den 30 april.

Den som innehar skjutvapen eller ammunition, utan att ha rätt till det, kan under den tiden lämna egendomen till polisen utan att dömas för innehavet.

Vapnet måste lämnas in frivilligt.

Den som lämnar har rätt att vara anonym och polisen får inte göra några efterforskningar om innehavet.

Om det finns en registrerad ägare skickas en underrättelse. Ägaren har en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Om ingen hör av sig skickas det till Nationellt forensiskt centrum för eventuell undersökning och skrotning. Sällsynta eller speciella vapen kan överlämnas till museum.

Tänk på säkerheten genom att skruva i sär vapnet och förpacka det i en väska eller låda under transporten till polisen.

Amnestin gäller bara skjutvapen och ammunition. Sprängmedel eller explosiva varor omfattas inte. Den som hittar sådant ska omedelbart kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

På polisen.se kan du se var i ditt län du kan lämna in vapen och ammunition.

Källa: Polisen

Fakta: Tidigare amnestier

Det har genomförts tre tidsbegränsade vapenamnestier i Sverige tidigare. Då kom det in:

1993: 17700 vapen samt 16 ton ammunition

2007: 13835 vapen samt 14 ton ammunition

2013: 15132 vapen samt 36 ton ammunition

Källa: Polisen

ANNONS