Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/78

Polisen: Misstänkt föremål hittat i lastbilen

En kapad lastbil skenade på fredagen nedför Drottninggatan i Stockholm och försatte Sverige i chock. Fyra har dött och nio vårdas fortfarande på sjukhus efter vad man nu kallar ett terrordåd. Samtidigt har polisen gripit en misstänkt gärningsman och arbetar intensivt för få en tydligare bild av händelsen.

Det som började som en ovanligt varm fredagseftermiddag övergick hastigt i skräck när larmet om att en lastbil hade skenat nedför Drottninggatan i Stockholm kom. Klockan var 14:53.

– Jag förstod inte vad som hände först utan såg att en lastbil körde en konstig väg och sen hörde jag en hög smäll och såg att den hade kört rakt in i Åhléns, sa ett vittne till GP, på plats vid avspärrningarna.

– Det såg definitiv inte ut som en olycka, sa ett annat vittne.

En huvudstad i panik

Lastbilen hade stulits under en leverans, då chauffören inte befann sig i lastbilen. Gärningsmannen körde sedan in på den populära gånggatan, genom folkmassan och kraschade in i entrén till Åhléns city, nära Klarabergsgatan. Vittnesmålen förtäljde fruktansvärda bilder om blodiga kroppar på gatan och en huvudstad i panik.

– Det har ju varit så många attentat runt om i Europa så något i en reagerar väldigt snabbt. Jag började springa direkt men sen började jag gå tillsammans med alla andra, sa samma vittne.

Inställda tåg- och tunnelbanetåg, utrymda affärer och tungt beväpnad polis sågs storma stadskärnan. Senare rapporterade medier om tiotusentals stockholmare som gick till fots bort från centrala Stockholm för att ta sig till sina hem i den avspärrade staden.

Den gripne mannen

På kvällen samma dag grep polisen en 39-årig man från Uzbekistan, i Märsta. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade flera vittnen larmat polisen om en man med rånarluva och brända kläder som hade flytt i väg i ett tåg. Mannen är nu anhållen på sannolika skäl för terroristbrott genom mord.

– Det finns ingenting som säger att vi har fel person, tvärtom stärks misstankarna varvid utredningen fortsätter, säger rikspolischef Dan Eliasson under en presskonferens.

Mannens utseende stämde överens med de övervakningsbilder som togs nära Drottninggatan kort efter dådet – bilder som polisen gick ut med kort efter vansinnesfärden. Nu stärks misstankarna mot mannen. Men huruvida om mannen sympatiserar med IS eller någon annan terrororganisation vill man ännu inte gå ut med.

– Det finns omständigheter som eventuellt skulle kunna tala för en uttalad avsikt att skada vår befolkning och injaga skräck och fruktan, och det är det vår utredning är inriktad på, säger chefsåklagare Hans Ihrman på presskonferensen, och tillägger:

– Mycket i vår utredning tyder just nu på att så är fallet.

Man utesluter inte att gärningsmannen ska ha fått hjälp, och rikspolischef Dan Eliasson understryker att man jobbar på bred front, med flera internationella samarbetsparter. I nuläget utesluter man ingenting. Säkerhetspolisen (SÄPO) uttrycker det såhär:

– Det är en person anhållen, men det gör inte att vi avvisar misstankar om att det skulle kunna finnas fler misstankar. Ett utredningsarbete handlar både om att bekräfta och avfärda misstankar. säger Johanna Måhlén, pressekreterare på säpo.

Den terrormisstänkte är känd av säpo sen innan.

Elektronisk utrustning

Man hittade också någon form av elektronisk utrustning i framsätet på lastbilen. Uppgifter om att det skulle röra sig om en bomb är hittills obekräftade, och vad exakt det rör sig om för föremål kan polisen ännu inte berätta.

– Vi har påträffat en anordning i bilen som inte hör hemma där. Om det är en bomb eller något annat, där pågår det en teknisk undersökning just nu så vi kan inte gå in mer på det, säger rikspolischef Dan Eliasson, på samma presskonferens.

Döda och skadade

Direkt efter händelsen på Drottninggatan försattes sjukhusen i Stockholm i katastrofläge. Först kom uppgifter om tre döda. Senare kom beskedet att ytterligare en till hade dött – på sjukhus. De dödas identiteter är ännu inte helt fastställda.

– Det är uppgifter som kan komma att ändras, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Nu har sex skadade fått lämna sjukhuset. Under lördagseftermiddagen vårdas fortfarande nio skadade på sjukhus. En av dem är ett barn.

– Vi vet inte hur många han menade att döda. Men han hade uppenbart onda avsikter, när man kör med en lastbil på Drottninggatan, säger Dan Eliasson.

Texten uppdateras.