Fentanyl har dödat 369 personer i Sverige de senaste tre åren, enligt en polisrapport. Arkivbild.
Fentanyl har dödat 369 personer i Sverige de senaste tre åren, enligt en polisrapport. Arkivbild.

Polisen liknar fentanyldöden vid epidemi

Den livsfarliga drogen fentanyl har skördat hundratals liv i Sverige på bara några få år, vilket innebär att fentanyl har passerat heroin som den dödligaste drogen. Polisen liknar utvecklingen vid en epidemi, men säger att utvecklingen har vänts.

ANNONS
|

Sedan 2015 har 369 personer i Sverige avlidit av fentanylöverdoser. I en lägesrapport från Nationella operativa avdelningen (Noa) pekar polisen också på risken att drogen kan bli en attraktiv vara för den organiserade brottsligheten, på samma sätt som skett i Nordamerika.

Säljs på nätet

Fentanylen tillverkas i Kina och distribueras sedan till Europa där den marknadsförs via nätsidor. Tusentals doser kan produceras från små mängder, vilket gör det lättare att dölja smuggling jämfört med andra droger.

"Uppskattningsvis avlider var tionde brukare till följd av förgiftning. Preparatet är oerhört potent och lätt att överdosera eftersom det försäljs i nässprayflaskor och tas genom en enkel dusch i näsan", säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Vänt utvecklingen

Noa har bland annat inlett förundersökningar mot försäljningar av preparaten. I slutet av maj dömdes två bröder till fleråriga fängelsestraff för grovt vållande till annans död efter att ha sålt fentanylanaloger som orsakat åtta människors död.

"För tillfället har vi lyckats vända utvecklingen", säger Linda Staaf, men konstaterar att arbetet måste fortsätta för att undvika liknande epidemier. Rapporten föreslår ändrade lagar, så att det bland annat blir lättare att spåra och stoppa brev som misstänks innehålla droger, liksom att lagen mot försäljning av hälsofarlig vara skärps.

TT

Fakta: Fentanyl

Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården, men som också tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. Substansen kan påverka andningen, och leda till försämrad syresättning och/eller andningsstillestånd. Fentanyl är i sin grundform 100 gånger starkare än morfin.

Fentanylanaloger är substanser som är kemiskt vidareutvecklade från grundformen fentanyl. Antalet möjliga fentanylanaloger som kan tillverkas uppskattas till cirka 1400. Styrkan och effekten av dessa analoger varierar mellan att vara 20 och 4000 gånger starkare än rent heroin.

Fentanylsubstanser har orsakat ett stort antal allvarliga förgiftningar och tagit många människors liv de senaste åren. Statistik från Rättsmedicinalverket visar att över 130 personer avled förra året efter att ha använt fentanyl eller fentanylanaloger.

Källa: RMV, Polismyndigheten.

ANNONS