En sajt på nätet vill hjälpa polisen med att ta in tips från allmänheten. Arkivbild.
En sajt på nätet vill hjälpa polisen med att ta in tips från allmänheten. Arkivbild.

Polisen: Lämna endast tips till oss

Polisen har upptäckt en sajt på nätet som vill hjälpa myndigheten att ta emot tips från allmänheten. Nu vill polisen varna för riskerna med att lämna över känslig information till en okänd, tredje part.

ANNONS
|

Sajten upptäcktes av polisen under onsdagen och har sedan dess bevakats av myndigheten.

- Den är ganska högt rankad när du googlar på den, säger Jan Olsson, vid nationellt it-brottscentrum på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Han betonar att sajten inte har något med myndigheten att göra, trots att loggan på hemsidan är lik polismyndighetens logga.

Enligt sajten kan den som vill skicka in tips som sedan vidarebefordras till polisen. Det går även att göra privata donationer till organisationen som vill underlätta för människor att tipsa polisen.

ANNONS

"Kan bli dyrt"

- Och det stämmer inte alls. Det är oerhört enkelt att lämna tips till polisen. Det går lika bra att göra det på våran sida och det är också det vi vill. Vi vill inte att någon tredje person ska kunna läsa tipsen, säger Jan Olsson.

Faran med att lämna tips på det här sättet är att känslig information kan användas på fel sätt.

- Tipsen kan läsas av tredje part och all information som du anonymt vill lämna till polisen kan då användas emot dig. Det kan bli väldigt dyrt för dig.

- Vi måste varna och förklara att så här lämnar man inte tips, säger han.

ANNONS

Bevakar sajten

Men huruvida det i nuläget har begåtts något brott av den som är ansvarig för sajten är för tidigt att säga.

- Vi kan inte säga att det är bedrägeri, det är för tidigt eftersom att den precis har dykt upp. Än så länge har vi inte klart för oss vad som ligger bakom det här, säger Jan Olsson.

Polisen kommer fortsätta att bevaka sajten och agera om man ser att det sker något som är direkt brottsligt.

- Då får vi inleda en förundersökning där vi kontrollerar huruvida det är någon som kan misstänkas för brott i det här sammanhanget, säger Jan Olsson.

TT

ANNONS