Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen kritiseras efter att en man avlidit i samband med en polistransport i november 2015. Arkivbild.

Polisen kritiseras efter 27-årings död

En 27-åring hittades livlös i arresten i Jönköping i november 2015. Nu kritiseras polisen av Justitieombudsmannen (JO) eftersom mannen, som hade ett läkemedelsmissbruk, fått i sig läkemedel under tiden som polisen haft ansvar för honom.

Den livlöse mannen fördes till sjukhus där han senare dödförklarades.

Det började med att polisen skulle transportera mannen från Värmland till ett behandlingshem i Småland, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

Han mådde dåligt och kördes först till sjukhus där han ordinerades medicin. Senare, vid polishuset i Karlstad, sade mannen att han hade huvudvärk och fick två tabletter som fanns i hans packning.

Vid ankomst till arresten i Jönköping bedömdes mannen vara i så dåligt skick att resan fick avbrytas och mannen placerades i en cell med extra tillsyn. En halvtimme senare upptäckte personalen att han inte andades.

JO kritiserar att polisen inte har dokumenterat att mannen tittades till var femte minut, vilket polisen har uppgett.

Polisen har enligt JO även haft bristande kontroll över mannens tillgång till mediciner under resan och anser att polisens rutiner måste ses över när det gäller omhändertagnas tillgång till mediciner som kan skada dem.