Polis på Storgatan på Östermalm där smällarna hördes under natten till fredag. Israels ambassad ligger inom det avspärrade området.
Polis på Storgatan på Östermalm där smällarna hördes under natten till fredag. Israels ambassad ligger inom det avspärrade området. Bild: Henrik Montgomery/TT

Polisen höjer säkerheten mot "judiska intressen"

Efter en misstänkt skottlossning mot den israeliska ambassaden i centrala Stockholm höjer polisen säkerheten vid "israeliska och judiska objekt och intressen i hela landet".

ANNONS

Polisens kommenderingschef Per Engström säger till TT att de säkerhetshöjande åtgärderna kommer efter ett antal misstänkta incidenter, såsom det som misstänks vara en skjutning mot ambassaden.

– Vi är osäkra på om de här incidenterna har bäring mot ambassaden eller om det är en slump. Men för att ta det säkra före det osäkra väljer vi att höja säkerheten.

Åtgärderna handlar främst om fler synliga poliser.

– Vi kommer att patrullera av vissa områden, säger Engström.

Exakt hur länge åtgärderna kommer att pågå är oklart.

– Vi höjer säkerheten till dess att vi har fått klarhet i utredningsläget, säger Per Engström.

ANNONS

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) skriver i en kommentar till TT att han ser allvarligt på det inträffade.

”Jag har informerats av Polismyndigheten och Säkerhetspolisen in den misstänkta skottlossningen i nära anslutning till Israels ambassad i Stockholm, och om de säkerhetshöjande åtgärder mot israeliska och judiska objekt och intressen i hela landet som polisen nu genomför. Jag ser mycket allvarligt på det inträffade. Regeringen följer utvecklingen noga och har löpande kontakt med myndigheterna.”

Flera frihetsberövades

Det var på natten mot fredagen som en polispatrull på Sveavägen hörde något som misstänks vara en skottlossning. Ett större område i centrala Stockholm spärrades av och flera personer frihetsberövades – men enligt åklagare Marika Hoppe har ingen anhållits i ärendet.

– Mer än så kan jag inte säga just nu på grund av förundersökningssekretess, säger hon.

En förundersökning om grovt vapenbrott är inledd. Polisen har genomfört en kriminalteknisk undersökning i anslutning till avspärrningarna, och vissa fynd har gjorts.

Farligt föremål

Säkerhetspolisen har kännedom om händelsen.

– Vi känner väl till detta och i vårt ordinarie arbete jobbar vi, som vi brukar påpeka, väldigt nära tillsammans med polisen, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.

Israel beslutade i början av april att tillfälligt stänga sin ambassad i Stockholm.

I slutet av januari i år hittades ett farligt föremål utanför ambassaden. Enligt flera medier var det en handgranat som hittades. Säkerhetspolisen har utrett händelsen som ett terroristbrott.

ANNONS
ANNONS