Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen löser fler brott. Arkivbild

Polisen fortsätter att klara upp fler brott

Polisen ligger fortsatt på plus över antalet brott som redovisas till åklagare, visar halvårsstatistiken för 2018. Än har man dock inte vänt trenden helt när det gäller våldsbrott. Däremot har satsningen på särskilt utsatta – som offer för våldtäkter – gett resultat.

Från att år efter år gå back lyckades polisen 2017 vända och i stället öka antalet ärenden som lämnats vidare till åklagare. Det handlade då om en ökning med 3,1 procent jämfört med året innan.

Och trenden ser ut att fortsätta. Första halvåret i år redovisade polisen över 81 987 ärenden till åklagare, en ökning med 2,9 procent jämfört med samma period året innan, visar ny statistik.

Särskilt utsatta

- Vi har satsat jättemycket på att hjälpa brottsoffer, det är en medveten prioritering, säger Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef och chef för Nationella operativa avdelningen.

Polisen har dock inte lyckats vända trenden för våldsbrotten, där går man liksom tidigare minus både nationellt och i de flesta av regionerna. Men Mats Löfving ser positiva tecken om man går till kategorin som polisen valt att kalla "särskilt utsatta brottsoffer". Det kan handla om kvinnor som utsatts för våld i hemmet eller våldtäkt och om brottsutsatta barn – områden som polisen prioriterat och där antalet redovisade ärenden ökat.

- Det här är en viktig del i analysen. Exempelvis region Stockholm har redovisat färre brott till åklagare på totalen i år jämt med förra året. Men när man tittar på vad regionen gjort när det gäller att hjälpa särskilt utsatta brottsoffer så är det en av de regioner som har den starkaste utvecklingen.

Färska utredningar

Mats Löfving gör bedömningen att många lokalpolisområdeschefer satsat på detta område, vilket ibland kan ha gått ut över poliser i yttre tjänst.

Ett problem när det gäller våldsbrotten är att det ligger fler väntande utredningar kvar än tidigare. Och äldre utredningar är svårare att klara upp.

- Många våldsbrott klaras upp med muntlig bevisning, och om vi inte fort kan utreda ett våldsbrott så riskerar människors minnesbilder och den muntliga bevisningen att tappa i värde. Jag tror det här är en viktig nyckel. Vi måste utreda dem när de är färska.