Bedrägerier ökar i Sverige enligt en ny sammanställning från Polisen. Arkivbild.
Bedrägerier ökar i Sverige enligt en ny sammanställning från Polisen. Arkivbild.

Polisen: 2018 rekordår för bedrägerier

Det är ett rekordår för bedrägerier enligt en sammanställning från polisens nationella bedrägericenter. Varje dag görs i snitt närmare 300 köp på nätet med kortuppgifter som stulits vid olika dataintrång.

ANNONS
|

Runt 12000 bedrägerianmälningar har kommit in till polisen varje månad hittills under 2018. Antalet ärenden har ökat med nästan 24 procent jämfört med samma period 2017.

Det är framförallt datorbedrägerier som ökar och en av de vanligaste typerna av bedrägeri, så kallat "card not present" (CNP), där någon genomför köp online utan att ha det fysiska kortet, har ökat med 41 procent jämfört med förra året. Det innebär att i snitt 293 bedrägliga köp genomförs dagligen.

Det är lätt för vem som helst att på nätet köpa kortuppgifter som stulits vid olika dataintrång. Den personen kan sen genomföra köp online, förklarar Lotta Mauritzson, samordnare på Nationellt bedrägericenter.

ANNONS

- Vi ser att en av de grupper som genomför den här typen av bedrägerier är unga som kanske skaffar sig något som de annars inte skulle ha råd med. Det är ju ett stort problem med det här brottet att man aldrig träffar den man utsätter.

Svåra att utreda

Uppklaringsprocenten för bedrägeribrott är låg överlag och just kortbedrägerier är svåra att utreda speciellt om pengarna kanske försvinner någonstans utomlands. Om rättshjälp ska begäras av ett annat land krävs det att det handlar om en större summa pengar.

- Förövaren kan fortfarande sitta i Sverige men pengarna kanske studsar någonstans utomlands och då blir det också mycket svårare för oss att utreda.

Vem som helst kan också drabbas av just den typen av bedrägerier och det behöver inte betyda att man varit slarvig med sina uppgifter.

Om man drabbas

Många banker erbjuder olika typer av spärrar för kort som man ofta själv kan aktivera. Det kan vara en typ av geo-spärr där man spärrar kortet från att användas utomlands eller så kan man spärra kortet för internetköp, säger Lotta Mauritzson.

ANNONS

Om man ändå drabbas ska man i första hand kontakta banken och spärra kortet och sedan göra en polisanmälan.

TT

Så skyddar du dig mot bedrägerier:

• Många banker erbjuder möjligheten att själv spärra kortet för köp i utlandet eller köp på internet. Använd dessa spärrar.

• Ha kortet knutet till ett speciellt konto där du kanske inte har så mycket pengar åt gången.

• Lämna aldrig ut personliga koder eller kontouppgifter till någon som ringer.

• Använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig.

• Om du blir misstänksam på någon som ringer, lägg på luren och slå själv in numret till bankens kundtjänst för att kontrollringa.

ANNONS