Polisområdeschefen i Älvsborg, Lena Matthijs, föreslår att polisen borde få möjlighet topsa självmordsoffer, något som lagen i dag inte tillåter.
Polisområdeschefen i Älvsborg, Lena Matthijs, föreslår att polisen borde få möjlighet topsa självmordsoffer, något som lagen i dag inte tillåter.

Polischef: "Tillåt dna-test efter självmord"

Mördaren i motionsspåret i Ulricehamn tog sitt eget liv. Nu föreslår polisområdeschefen i Älvsborg, Lena Matthijs, att polisen borde få möjlighet att topsa självmordsoffer, något som lagen i dag inte tillåter.

ANNONS
|

Efter att polisen hade topsat den misstänkte mördaren i Ulricehamn tog han sitt eget liv. När svaret på dna-testet kom var han redan död.

Men i efterdyningarna till utredningen lyfter nu Lena Matthijs förslaget att polisen skulle få en laglig rätt att topsa självmordoffer. Det hade inte spelat någon roll i det här fallet, men kunde vara av betydelse i andra liknande fall.

- Vi har idag ett antal spår från grova brott. Hade vi hittat en gärningsman hade vi kunnat koppla denne till brottet med hjälp av dna från brottsplatsen, säger hon.

ANNONS

- Det är inte svårt att förstå att en gärningsman som begår ett grovt brott kanske någon gång väljer att ta sitt liv. Jag tycker att det ska finnas en möjlighet för oss i polisen att i samband med att någon tar sitt liv säkra dna, köra det mot våra register och på det sättet kunna avsluta ärenden.

Vill lyfta frågan

TT: Finns det en sådan diskussion på gång?

- Jag känner inte till att det finns. Men genom att ta upp det nu så hoppas jag att det finns någon som kan fundera över om vi ska titta över den möjligheten, säger Lena Matthijs.

I februari i år presenterade polisen på regeringens uppdrag en rapport om förslag på ändringar i polislagen. I rapporten föreslog man att polisen skulle få tillåtelse att ta dna på mordoffer, men i förslaget ingår inte de som tagit sitt eget liv.

ANNONS

Ingen dum idé

Kriminologen Mikael Rying vid polisens Nationella operativa avdelning (NOA) har forskat kring dödligt våld i Sverige. Han arbetar också med utvecklingsfrågor kring grova brott inom polisen.

- Jag har inte hört det här förslaget tidigare. Idén är inte dum, men det blir en fråga om urval, säger han.

Han tänker att det inte kan ske systematiskt utan att det i så fall skulle handla om en möjlighet i speciella fall.

- Mördare dör ofta i förtid. Och det finns också en stor risk att de begår självmord för den delen.

Mord på öppen gata

Det ouppklarade dubbelmordet i Linköping 2004 där en pojke och en kvinna mördades på öppen gata är ett fall där man har säkrat gärningsmannens dna.

- Där pratade man om att gärningsmannen kan ha begått självmord. Och man har kollat upp mängder med människor som begått självmord men inte fått träff ändå. Så tanken finns väl där, säger Rying.

ANNONS

- Men jag har inte hört att det finns en diskussion.

TT

ANNONS