Polisen i Västerbotten har omhändertagit ett 80-tal hundar från en person i länet. Arkivbild.
Polisen i Västerbotten har omhändertagit ett 80-tal hundar från en person i länet. Arkivbild.

Polis omhändertog 80 hundar

Polisen i Västerbotten har omhändertagit 80 lapphundar efter ett beslut av länsstyrelsen i länet. Beslutet togs efter en anmälan från en annan myndighet om att hundarna hölls under oacceptabla förhållanden.

ANNONS
|

- Djuren hölls inte på ett acceptabelt sätt. Det var en dålig miljö där det inte fanns det som hundarna behövde. Exempelvis för få boxar och för små utrymmen med tanke på antalet, säger länsveterinär Annelie Grip Hansson till Norran.

Fredrik Nilsson som är djurskyddssamordnare hos länsstyrelsen i Västerbotten säger att merparten av hundarna varit utsatta för lidande.

ANNONS

- Det är oklart vad det har varit för verksamhet men möjligen någon slags kennel. Där fanns allt från valpar till gamla hundar. Det är svårt att säga hur länge vanskötseln har pågått men förmodligen under en tid, säger han.

Hundarna var i varierande skick och enligt Fredrik Nilsson kan det vara ett mindre antal djur som kan behöva avlivas.

Polisen håller nu, med bistånd av länsstyrelsen, på att placera hundarna på olika djurpensionat, främst i Västerbotten men kan även behöva platser i angränsande län. Hittills har ett 40-tal hundar placerats.

TT

ANNONS