Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, och Klas Friberg, regionchef på polisen i Väst under presskonferensen om den omkomne polisen och rånarjakten.

Polis död vid rånarjakt – påkörd av bilist

En jakt efter fyra misstänkta rånare fick ett tragiskt slut när en polis blev påkörd på E20 strax utanför Göteborg. Han fick snabbt hjälp på plats av sina kollegor, men hans liv gick inte att rädda.

Den omkomna polisen, en 44-årig man, beskrivs som en uppskattad medarbetare med mångårig erfarenhet.

- Man möter kollegor som var på plats och hanterade situationen därute och man ser hur tagna de är. Det kommer väldigt nära när det är en kollega som många känner och man är på plats och ska rädda livet på honom, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, till TT.

Jakt på rånare

Vid halv tio på söndagsmorgonen skedde ett väpnat rån mot en tobaksaffär på Kaggeledstorget i Göteborg. De fyra rånarna försvann i en silverfärgad flyktbil som de övergav för att i stället fortsätta till fots.

Tillsammans med sin kollega svarade den 44-årige polisen på larmet och var på väg till brottsplatsen när de av en slump såg de flyende männen som befann sig vid E20 vid Ånäsmotet och var på väg att korsa vägen. Poliserna stannade bilen och 44-åringen, som kom fram motsatt håll från de misstänkta rånarna, blev då påkörd.

Bilföraren ska vara en ung man som blev svårt chockad av händelsen. Allt tyder på att det rör sig om en tragisk olycka.

- Initialt arbetar vi nu med den här enskilda händelsen. Men det pågår ett systematiskt arbetsmiljöarbete inom polisen där farliga situationer ska identifieras, säger Erik Nord.

- Enligt min erfarenhet så är trafiken en av de absolut farligaste arbetsplatserna för oss.

På halv stång

Det är mycket ovanligt att poliser dödas i tjänst. Under de senaste hundra åren har omkring ett trettiotal poliser dött. Med anledning av olyckan beslutade Polismyndigheten att flagga på halv stång i hela landet.

"Det är med stor sorg och förstämning vi tar emot meddelandet att en arbetskamrat förolyckats i tjänsten. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater. Vi påminns om att arbetet som polis stundtals är farligt och utsatt och att arbetet för att minimera riskerna ständigt måste stå i fokus.", skriver rikspolischef Dan Eliasson på polisens hemsida.

Även polisförbundets ordförande Lena Nitz beklagar händelsen. På Twitter skriver hon: "Med sorg och bestörtning har jag tagit emot meddelandet att en polis avlidit i tjänsten. Tankar till anhöriga och kollegor i denna svåra stund."

Gärningsmännen gripna

Tre av de fyra misstänkta männen kunde gripas kort efter olyckan. En halvtimme senare greps även den fjärde.

Flyktbilen är hittad och beslagtagen för en teknisk undersökning. Det pågår tre undersökningar – en om rånet, en om dödsolyckan och en om arbetsmiljöbrott som utreds av Arbetsmiljöverket.