Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polen vill att en 89-årig man lämnas ut från Sverige för att ställas till svars för sin tid som domare i Polen under kommunisttiden, men Sverige har avslagit en arresteringsorder utfärdad av Polen. Arkivbild.

Polen accepterar inte svensk utlämningsvägran

Polen vill att en 89-årig man lämnas ut från Sverige för att ställas till svars för sin tid som domare under kommunisttiden, men en svensk domstol har avslagit en europeisk arresteringsorder. Efter polsk begäran har Sveriges ambassadör nu haft ett möte om ärendet med Polens vice utrikesminister.

Efter begäran av utrikesdepartementet i Warszawa var ambassadör Stefan Gullberg där och träffade Polens vice utrikesminister Szymon Szynkowski vel Sek på tisdagen.

- Vi har tagit del av polska företrädares synpunkter i den här frågan, säger Vilhelm Rundquist, presskommunikatör på svenska utrikesdepartementet, till TT.

Enligt den polska nyhetsbyrån PAP anklagas 89-åringen för ett 30-tal åtgärder han vidtog som domare under början av 1950-talet, däribland utdömanden av dödsstraff mot polska antikommunister.

"Saknar motstycke"

Arresteringsordern utfärdades av en polsk domstol i november i fjol men i början av februari avslogs den av en domstol i Göteborg, med hänvisning till preskriptionstiden samt att mannen blivit svensk medborgare, skriver PAP.

Vilhelm Rundquist säger att ambassadören under mötet i Warszawa förklarade den svenska domstolens motiveringar. Rundquist vill däremot inte gå in på vilka synpunkter Szymon Szynkowski vel Sek framförde.

Men enligt PAP har den vice utrikesministern uttryckt sitt missnöje i en radiointervju.

- Vägran att lämna ut en stalinistisk brottsling som utfärdade dödsdomar och som har visat sig ha begått brott mot mänskligheten saknar motstycke, säger han.

Accepterar inte

Szymon Szynkowski vel Sek säger också att Polen inte kan acceptera motiveringen från svensk sida, samt att preskription inom nationell rätt övertrumfas av bestämmelser i internationell rätt.

- Det är därför vårt svar måste vara rättframt.

Den 89-årige mannen flydde till Sverige 1969. Polska domstolar har redan tidigare försökt få honom utlämnad, men även då fått avslag.