Pistolman försökte tvinga sig in i buss i Göteborg

En maskerad man försökte i morse tvinga sig in i en buss på Hisingen i Göteborg. Mannen kom körandes på en mc eller moped när han svängde upp intill bussen och krävde att chauffören skulle öppna dörren. – Vi har gripit en person. Jag vet faktiskt inte om han försökte ta över bussen eller råna föraren, säger Peter Adlersson på polisen.

ANNONS
|

Händelsen inträffade vid 8.20-tiden på onsdagsmorgonen i närheten av Ramberget påHisingen i Göteborg. Chauffören uppger för GP att det endast var tre personer ombord på fordonet som var ute och körde i övningssyfte.

– Jag ser att det kör en moped eller motorcykel bakom bussen. Det verkar som att han vill köra om, men sedan kör han upp intill bussen och skriker att vi ska stanna, uppger chauffören.

Chauffören berättaratt mannen var maskerad med någon form av sjal eller bandana framför ansiktet.

– Han skriker att jagska öppna dörren, men jag vägrar. Jag tycker inte att han har något på bussen att göra och bara skakar på huvudet. Sedan skriker han "Är du säker?" och då forsätter jag bara att skaka på huvudet, säger chauffören.

ANNONS

"Stoppade in pistol innanför byxorna"

GP har varit i kontakt med samtliga tre personer som befann sig på bussen och de bekräftar alla samma händelseförlopp.

När busschauffören vägrade att öppna dörren berättar han att den maskerade mannen i en svepande rörelse stoppade in ett vapen innanförbyxlinningen och körde från platsen på sitt fordon.

– Det var först när han stoppade in den innan för byxorna somjag såg pistolen. Det var en vanlig svart pistol, ungefär som de ser ut i en James Bond-film. Jag har ingen aning om det var en riktig pistol eller inte, men han måste haft den vid sidan av kroppen innan han stoppade in den. Han viftade eller riktade den inte mot mig, men det hade han säkert kunnat ha gjort om jag hade öppnat dörren, uppger chauffören.

Misstänkt gripen

Polisens presstalesman Peter Adlersson bekräftar att polisen larmades om händelsen under onsdagssmorgonen.Larmet ringdes in via 112 klockan 08.28.

Personerna på bussen hann uppfatta registreringsnumret på mannens fordon och vilket gjorde att polisen senare under onsdagen kunde gripa en misstänkt man i 20-årsåldern.

– Det gjorde att vi ganska lätt kunde spåra var den hörde hemma. Mopeden anträffades utanför adressen där vi genomfören husrannsakan och också påträffar den här mannen.Vi påträffar också ett vapen under husrannsakan. Vi vet ännu inte om det är ett riktigt vapen. Det får kriminalteknikerna titta på. Den här mannen är i alla fallgripen misstänkt för olaga hot och brott mot vapenlagen i nuläget, säger Peter Adlersson.

ANNONS

Presstalesmannen uppger att han i nuläget inte vet mer om händelsen än vad han kan utläsa i en händelserapport från morgonens insats.

– Det är någon som har haft vad som beskrivs vara enpistol och som har hotat en busschaufför. Han har visat upp vapnet men inte riktat det direkt mot chauffören. Jag vet faktiskt inte om han försökte ta över bussen eller råna föraren och jag vet inte heller varför han sedan åkte därifrån, säger Peter Adlersson.

Vittnet: Tankarna började snurra i huvudet

Personerna som befann sig ombord på bussen uppger att de ringde 112 kort efter att mannen åkte från platsen.

– Det var först efteråt när vi uppfattade att han hade en pistol som tankarna började snurra i huvudet. Man tänker ju på lastbilen och det som hände i Stockholm. Det här hände vid en ganska så avskärmad plats och man funderar på vad den här mannen egentligen ville. Vi andra tyckte förstatt chauffören kunde ha öppnat dörren för atthöra vad den här personen ville - men det var kanske väldigt bra att han valde att inte göra det med tanke på att vi fick kort därefter fick reda på att han var beväpnad,berättar personen som larmadepolisen.

Chauffören uppger själv att han aldrig hann bli riktigt rädd över händelsen.

ANNONS

– Jag vet faktiskt inte varför jag inte öppnade dörren. Hade han något att säga mig tänkte jag att han skulle ha skulle ha fått gå runt och prata med mig genom rutan.Nu när inget hände oss eller någon annan kännsdet snarare bara bra att polisen har fått tag på den här personen. Han borde inte få vara på gatan och på så sätt har vi kanske gjort en god gärning, säger chauffören.

* I en tidigare version av artikeln stod det att händelsen inträffade under tisdagsmorgonen. Polisen larmades om händelsen klockan 08.28 onsdagsmorgonen den 12 april 2017.

ANNONS