Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen slog på onsdagen till mot en basar i Malmö och tog 1 100 piratkopierade produkter i beslag. Arkivbild.

Piratkopierade lyxväskor i basartillslag

Polisen har slagit till mot en basar i Malmö och tagit 1 100 piratkopierade produkter i beslag. Det handlar om väskor, leksaker, klockor och datortillbehör från märken som Walt Disney, Louis Vuitton, Gucci, Apple och Armani.

- Det var i onsdags mitt på dagen när de öppnade som vi gick in tillsammans med polisen i Malmö, säger Paul Pintér, samordnare för polisens immaterialrättsgrupp vid den nationella operativa avdelningen (Noa).

Tillslaget mot basaren i centrala Malmö ska ha gått lugnt till, enligt Pintér. Poliserna gick runt bland stånden och samlade in produkterna.

Insatsen kommer efter det att en eller flera rättighetsinnehavare anmält upphovsrättsbrott eller varumärkesintrång.

- De kan ha tagit fram uppgiften genom att ha varit på plats, köpt varor och tittat, säger Paul Pintér.

Endast de produkter som anmälts till polisen togs i beslag, vilket var 1 100 väskor, klockor och datortillbehör från dyra märken som Louis Vuitton, Gucci, Apple och Armani. Enligt polisen är det ingen tvekan om att det rör sig om förfalskningar.

- De är beslagtagna inom ramen av en förundersökning. Så går det här till åtal så kommer de antagligen att förverkas. De kommer inte att komma ut igen, säger Paul Pintér.

Flera personer är nu misstänkta för brott mot upphovsrättslagen och varumärkeslagen. Hur många de är vill inte polisen gå in på. Flera förhör har hållits men ingen sitter frihetsberövad.

Paul Pintér på Noa är nöjd med tillslaget.

- Ja, det har gått bra. Det är väldigt många beslag. Utredningen är inte över och förundersökning pågår. Sedan vet man inte förrän rätten sagt sitt.