Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Lundgren i samband med den tidigare rättegången i Jönköpings tingsrätt. I dag döms han av Göta hovrätt till 60 dagsböter för sexofredande. Arkivbild.
Peter Lundgren i samband med den tidigare rättegången i Jönköpings tingsrätt. I dag döms han av Göta hovrätt till 60 dagsböter för sexofredande. Arkivbild. Bild: Anna Hållams/TT

Peter Lundgren döms – telefonsamtal viktiga

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) döms av Göta hovrätt till 60 dagsböter för sexuellt ofredande mot Sara-Lena Bjälkö (SD).
Hovrätten hänvisar bland annat till inspelade telefonsamtal mellan Sara-Lena Bjälkö och den tidigare SD-politikern Kristina Winberg.

Peter Lundgren nekar till anklagelserna. Hans advokat Tor Åström tycker att domen är "förvånande".

Åtalet gäller en händelse på ett hotellrum i samband med Sverigedemokraternas valkonferens 2018. Fem personer fanns i rummet, och det förekom alkohol.

Peter Lundgren förde in sina händer under Sara-Lena Bjälkö:s kläder. Göta hovrätt anser det bevisat att "EU-parlamentarikern tog målsäganden på brösten vid det aktuella tillfället och att det skedde mot hennes vilja", enligt ett pressmeddelande.

– Jag är naturligtvis mycket nöjd med domen, säger chefsåklagare Maria Sterup.

Sara-Lena Bjälkö själv har inte velat medverka i utredningen. Men det har ingen avgörande betydelse, skriver hovrätten i domen.

Kristina Winberg har haft en nyckelroll i den rättsliga prövningen. Hon var med i hotellrummet och Göta hovrätt anser att hennes vittnesmål varit "tydligt, nyanserat och tillförlitligt".

Fick hela ljudfilen

Dessutom har åklagaren spelat upp ljudfiler från telefonsamtal, där Kristina Winberg talar med Sara-Lena Bjälkö två dagar efter händelsen. I samtalen hörs Sara-Lena säga att hon fick panik av Lundgrens agerande på hotellrummet.

Göta hovrätt påpekar att åklagaren nu lagt fram längre ljudfiler från telefonsamtalen än de som presenterades för tingsrätten.

– Efter tingsrättsförhandlingen skickade en person in hela ljudfilen, säger Maria Sterup.

– Då får man en annan inblick i vad de två kvinnorna talar om, tillägger hon.

I tingsrätten hade åklagaren bara tillgång till sekvenser som lagts ut av medier.

Peter Lundgren och hans advokat Tor Åström har ifrågasatt om de ljudfiler som spelats upp av åklagaren är äkta och fullständiga.

– Där är två stycken avbrott i filen, men det är inte någonting som är tillagt i filen, säger åklagaren Maria Sterup om kritiken.

Tidigt medgivande

Peter Lundgren medgav i ett tidigt skede, både i polisförhör och i en intervju som Expressen gjorde, att han ofredat kvinnan. Sedan backade han från detta. I hovrätten hänvisade Lundgren till att han befunnit sig i en "fullständigt förvirrad situation”, skriver Expressen.

Men Göta hovrätt finner det orimligt att Lundgren skulle lämnat de uppgifter han gjorde i ett tidigt skede, om de inte var sanna.

Kristina Winberg petades från Sverigedemokraternas EU-vallista när det påstådda ofredandet blivit känt.

Advokat Tor Åström påpekar att Winberg kan ha haft anledning att vilja få bort Peter Lundgren från Sverigedemokraternas EU-valsedel, eftersom det skulle öka hennes egen chans att bli invald vid valet till EU-parlamentet 2019.

Peter Lundgren och hans advokat överväger nu om de ska överklaga hovrättens dom.

– Vi har börjat diskussionerna. Det är ingenting man löser med ett snabbt telefonsamtal, säger Tor Åström.