Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Liberalernas partiledare Jan Björklund (L). Arkivbild.

Partiledare tackar Björklund: Haft gott humör

Partiledare för de övriga riksdagspartierna riktar sina tack till Jan Björklund, som avgår som Liberalernas partiledare i höst. Men vissa kan inte hålla tillbaka sin kritik.

"Tack Jan för många bra debatter och tydliga politiska motsättningar. Jag har uppskattat att du ger och tar i debatten med gott humör", skriver Vänsterledaren Jonas Sjöstedt på Twitter.

Även från statsminister Stefan Löfven (S), som nu samarbetar med L, kommer ett tack.

"Hans arbete har dominerats av ett stort engagemang för svensk skola och en bergfast tro på det europeiska samarbetet, ständigt präglat av en stark ideologisk kompass och en stenhård rågång mot politisk och religiös extremism", säger Löfven i en kommentar till TT och fortsätter:

"Jag har alltid uppskattat våra debatter och förhandlingar, som varit lika hårda som de varit intellektuellt spänstiga, och jag vet att han kommer lyckas väl med vad han än tar sig an härnäst."

Liberal kompass

Miljöpartiets ena språkrör Gustav Fridolin, som lämnar posten snart, kallar Björklund rakryggad.

"Tackar Jan Björklund för ärliga fajter, stort engagemang och, inte minst, rak rygg när högerextremismen fikade efter inflytande", skriver han på Facebook.

Moderatledaren Ulf Kristersson tackar L-ledaren för hans insatser i svensk politik.

"Från Stockholms stadshus, via riksdagen, regeringen och till riksdagen igen. 12 år som partiledare och ännu fler i den ledande politiken. Alltid nära till ett gott skratt. Vi har som bekant inte alltid tyckt lika, men varit lika engagerade. Och som en av dina föregångare, Per Ahlmark, en gång sa: Lycka till!", skriver han på Instagram.

Centerledaren Annie Lööf skriver på Instagram att Jan Björklund betytt mycket för Sverige och att hon uppskattat honom som person och hans tydliga liberala kompass.

Hon nämner också hans engagemang för skolan och att Sverige ska fortsätta att vara tryggt.

"Jan är därför för mig såväl en resultatpolitiker som en glödande ideolog. Det visade han inte minst under förhandlingarna om Januariavtalet, som våra två partier varit med och slutit. Tack, Jan för gott samarbete alla dessa år!"

"Slutade inte lika fint"

Vissa kan dock inte undgå att nämna att samarbetet skevat på senare tid. Ebba Busch Thor (KD), tidigare Allianskollega, skriver på Twitter : "Tack Jan för dina år i politiken. Vi har haft många roliga och fina stunder som kollegor de senaste åren. Nu slutade samarbetet inte lika fint som det började, men på ett personligt plan önskar jag dig lycka till och förhoppningsvis en något mindre hektisk tillvaro i framtiden."

Under presskonferensen fick Björklund en fråga om januariavtalet skulle sluta på samma sätt som decemberöverenskommelsen. Då passade han på att rikta en pik till Kristdemokraterna.

- Det var inte vi som spräckte den.