Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) under partiledardebatten i riksdagen.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) under partiledardebatten i riksdagen.

Partiledardebatten blottade nya skiljelinjer

Årets första partiledardebatt visade tydligt att Sverige befinner sig i ett nytt politiskt landskap. M-ledaren Ulf Kristersson lovade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att de kan fälla regeringen tillsammans, medan KD-ledaren tog repliker på sina gamla Alliansvänner Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).

ANNONS
|

- Det var litet oklart vem som var regering och vem som var i opposition, konstaterade Kristersson lakoniskt efter debatten.

Några spår av att försöka lappa ihop Alliansen märktes inte. Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har försäkrat att de ska bli tydliga oppositionspartier, och visserligen tog de båda replik på statsminister Stefan Löfven (S) men någon hård kritik var det knappast.

ANNONS

Annie Lööf ville veta om en lag som begränsar strejkrätten är på väg, vilket Löfven försäkrade, och Björklund tyckte att S inte ska vara så rädda för fördjupat EU-samarbete.

Pokerbluff

Livaktigast blev debatten när Jonas Sjöstedt (V) frågade Ulf Kristersson (M) om han menar allvar med att fälla regeringen på slopad värnskatt.

- Låt oss skriva ihop oss i finansutskottet och stoppa värnskatten. Menar du allvar eller är det bara en bluff? undrade Sjöstedt.

Moderatledaren Ulf Kristersson försäkrade att han är beredd att fälla regeringen tillsammans med Vänsterpartiet.

- Jag avsätter gärna regeringen med dig varje dag, men inte på grund av att värnskatten slopas. Det är ju bra, sa Kristersson, vilket fick igång Sjöstedt.

- Man ska inte spela poker med ett par i tvåor. Risken finns att man blir synad. Du står ju bara och hittar på, ni gillar ju värnskatten. Du fegar ur, sade Sjöstedt.

ANNONS

Inte rädd

Statsminister Stefan Löfven tog lätt på vapenskramlet.

- Det är de som måste ta ansvar för sitt agerande i Sveriges riksdag. Jag kan inte gå omkring och vara rädd, sade han efteråt.

Från andra hållet vädjade SD-ledaren Jimmie Åkesson till Kristersson om samtal och samarbete.

- Moderaterna kallar sig liberalkonservativa men vill inte samarbeta med konservativa, sade Åkesson och bad Kristersson att tänka om.

- Problemet är att du bara gillar halva vårt partiprogram, svarade Kristersson och framhöll att liberalismen är lika viktig för honom som konservatismen.

Han valde att inte ta replik på vare sig Annie Lööf eller Jan Björklund. Det gjorde däremot KD-ledaren Ebba Busch Thor med en fråga om miljöskatter och landsbygden till Lööf.

ANNONS

- Jag noterar att Ebba Busch Thor tar replik på mig, men inte på Jimmie Åkesson, konstaterade Annie Lööf lite torrt.

Högernationalistiska krafter

Även på Jan Björklunds anförande replikerade Busch Thor med en rak fråga.

- Kan Jan Björklund garantera att fastighetsskatten inte återinförs? frågade hon.

- Ja, svarade Björklund.

Statsminister Stefan Löfven (S) inledde partiledardebatten med att konstatera att högernationalistiska krafter växer sig starka runt om i Europa.

- Sverige har valt en annan väg, framhöll han.

ANNONS

Löfven slog fast att svensk ekonomi är stark och att det finns förutsättningar att klara av att hantera de samhällsproblem som finns.

Samma regering

- Kampen för jobb och full sysselsättning är alltid en prioritet för Socialdemokraterna, sade Löfven.

Ulf Kristersson konstaterade att Sverige har fått en vänsterregering som saknar idéer.

- Vi har precis samma regering som före valet, bara mindre, sade han och konstaterade att Sveriges allvarliga problem kvarstår.

SD-ledaren Jimmie Åkesson angrep Stefan Löfven från vänster.

- Hur vet vi att man kan lita på vad S säger i en valrörelse, undrar Åkesson retoriskt och konstaterar att S i och med januariavtalet har gått med på mer av marknadshyror, ändringar av arbetsrätten och skattesänkningar.

ANNONS

Stefan Löfven undrade varför Åkesson angriper från vänster när denne samtidigt röstat igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget.

Jonas Sjöstedt V) angrep Löfven för den överenskomna politiken i januariavtalet.

- Vi lever sannerligen i en ny politisk tid, S lovar högre hyror, fortsätta privatiseringar av offentlig sektor och skattepolitik som ökar klyftorna, sade han.

Först när språkröret Gustav Fridolin (MP) skulle tackas av efter sin sista partiledardebatt enades alla partiledare i sina lovord.

TT

Fakta: Sagt i debatten

- Låt oss skriva ihop oss i finansutskottet och stoppa värnskatten. Menar du allvar eller är det bara en bluff?

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till Moderatledaren Ulf Kristersson

- Jag avsätter gärna regeringen med dig varje dag, men inte på grund av att värnskatten slopas.

Moderatledaren Ulf Kristersson svarar Jonas Sjöstedt.

- Jag noterar att Ebba Busch Thor tar replik på mig, men inte på Jimmie Åkesson.

Centerledaren Annie Lööf till KD-ledaren Ebba Busch Thor.

- Jag kan inte gå omkring och vara rädd.

Statsminister Stefan Löfven (S) apropå Kristerssons och Sjöstedts meningsutbyte om att avsätta honom.

- Sverige är ett av världens rikaste länder. Vi har råd att ta hand om varandra.

Språkröret Gustav Fridolin.

- Att betrakta efterspelet av januariavtalet är lite som att titta på världen i en skrattspegel.

KD-ledaren Ebba Busch Thor.

- Ja.

Liberalernas ledare Jan Björklund svarar på KD-ledaren Ebba Busch Thors fråga om han kan lova att inte återinföra fastighetsskatten.

- Vi kommer att slåss för att återupprätta folkhemmet.

SD-ledaren Jimmie Åkesson.

ANNONS