Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/19

Paket med vitt pulver skickades till SVT

SVT har fått ett paket med vitt pulver skickat till redaktionen i Göteborg. Paketet ska också ha innehållit ett skrivet hot - till SVT-profilen Janne Josefsson. – Vi satt på vår redaktion när en tjej kom inspringandes och skrek ”Pulver! Pulver!” och att vi måste utrymma omgående, säger Carmen Dickson som arbetar på SVT Väst. Senare visade det sig att pulvret var ofarligt.

SVT och Sveriges Radio fick vid halv 10-tiden på tisdagsmorgonen evakuera all personal till entrén där dörrarna hölls låsta och ingen fick komma in eller ut. De anställda evakuerades till en närliggande konsultfirma för att värma sig.

Enligt SVT ska försändelsen ha skickats till Uppdrag Gransknings Janne Josefsson. Det ska också ligga pulver i närheten av en kaffeautomat i SVT:s lokaler i Göteborg. 

– Vi tar det säkra före det osäkra, sa Ragnhild Vestman Fjällhed, platschef på SVT Göteborg, vid 10-tiden.

Personal i karantän

Vid 11-tiden sattes alla anställda på SVT i karantän i en närliggande restaurang och får inte gå ut därifrån. De anställda måste vänta i lokalen tills de fått besked från läkare att det inte rör sig om något farligt ämne. 

Enligt polisen ska paketet, förutom det vita pulvret, också innehållit ett skrivet hot. 

"Pulver! Pulver!"

GP:s reporter på plats har pratat med flera anställda som var på plats i lokalerna när de tvingades att evakuera. 
Enligt Karin Jansson, som arbetade på SVT:s redaktion vid tidpunkten för utrymningen fick de väldigt lite information i början. 

– De sa att vi måste utrymma omgående, att ta våra jackor och datorer och gå ut, berättade Karin Jansson. 
– Vi satt på vår redaktion när en tjej kom inspringandes och skrek ”Pulver! Pulver!” och att vi måste utrymma omgående, säger en annan anställd på SVT. 

Därefter tog det sig mot entrén, men visste inte exakt vad som hade hänt.

"Föll ut vitt pulver"

Hasse Andersson jobbade på SR:s redaktion när de fick besked om att lokalerna måste utrymmas.

– En person öppnade ett kuvert i trappan och vitt pulver föll ur och han fick det på sig. Så vi fick utrymma och lämna över radion till radio Halland.

Bombgruppen kallades till platsen

Polisen fick in larmet vid halv tio och har varit på plats sedan en tid tillbaka.

– Vi har rutiner och erfarenhet för den här typen av larm, och det är viktigt att vara noggrann. Vi är på plats och väntar på bombgruppen som hanterar den här typen av larm, sa Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst vid 10-tiden.

När bombgruppen anländer kommer de att undersöka paketet för att fastställa om det rör sig om något farligt pulver eller innehåll i paketet. 

– Räddningstjänsten har gjort avspärrningar som polisen biträder vid. Bombgruppen är nu på plats och har påbörjat sitt arbete med undersökningen av försändelsen, sa Ulla Brehm.

Bekräftar att brevet adresserats till SVT-profilen

Sabina Rasiwala är kommunikationsdirektör vid SVT, och bekräftar att en försändelse med ett vitt pulver inkommit till redaktionen och att det var adresserat till Janne Josefsson.

– SVT-huset i Göteborg har utrymts av säkerhetsskäl och vi utreder situationen. Fokus är att ta reda på fakta vad det är som har hänt. Vi har tydliga och klara rutiner för den här typen av händelser och vi följer dem, sa hon vid 10.50-tiden. 

Stod det något i brevet?

– Det kan jag inte gå in på av säkerhetsskäl.

Ofarligt pulver

Strax innan 12.30-tiden meddelande polisens bombgrupp att pulvret konstaterats vara ofarligt. Avspärrningarna på plats är hävda och en förundersökning med rubriceringen grovt olaga hot mot grupp eller person är inledd.