Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Ove, 79, till hustrun: "Nu ska du få se på älgskog"

En vecka innan älgjakten höll Ove Lindqvist, 79, på att sätta morgonkaffet i halsen. På tomten nedanför köket såg han hur en stor älgtjur lägrade hans hemmasnickrade träälg. – Det gick våldsamt till, jag trodde att benen skulle gå av, säger norrlänningen.

Ove Lindqvist, från Tväråfors, söder om Piteå, höll i ett halvår historien om hur hans träälg lägrades av den pilska älgtjuren inom den närmaste bekantskapskretsen. 

Grupptrycket från omgivningen kring att dela med sig av händelsen blev dock för stort. Under fredagen har flera lokaltidningar och även Aftonbladet rapporterat om Oves oväntade besöket av skogens konung.  

När Ove, 79, själv berättar om händelsen gör han det med stort engagemang: 

– Det hela började med att den här älgtjuren kom vandrades på en åker några hundra meter från huset. Jag började locka på den, säger Ove Lindqvist och gör ifrån sig ljud som enligt 79-åringen låter identiskt med hur en brunstig älgko låter. 

– Jag har lockat till mig många älgar i mina dagar kan du tro. Men den här gången verkade det inte fungera, säger Ove Lindqvist. 

"Hade bråttom kan du tro"

När han en stund senare gick ut för att hämta tidningen mötte han dock älgen i full fart på väg mot en träälg på tomten som han snickrade ihop för snart 20 år sedan. 

– Den hade bråttom kan du tro. Jag hade precis satt på en kanna kaffe och ropade till frugan att: "Nu ska du allt få se på riktig älgskog", skrattar Ove Lindqvist om sin ordvits. 

Han berättar fortsatt om hur älgtjuren började göra närmanden på hans träälg. 

– Det är ju en tjur jag gjort. Men den här älgtjuren började slicka på träälgen i ändan och sedan satte han på den tre gånger. Det gick våldsamt till och jag skrek "Ge dig".
– Men den brydde sig inte ett dugg. Jag trodde att benen på min älg skulle gå av, säger Ove.  

Dokumenterade akten 

Han berättar att han förstår om folk har svårt att tro på hans historia. 

– Men jag har ju fotografier som visar vad som hände. Hade jag vetat att det skulle bli sådan här uppståndelse hade jag ju filmat det, säger Ove Lindqvist. 

Oves historia kan nu få oväntade konsekvenser. Då han misstänker att färgen han en gång målade sin älg med kan vara det som fick "igång" älgtjuren, berättar han att företaget som han köpte färgen av har kommit med ett förslag. 

– De har sagt att de vill använda mina bilder som referensbilder och blev helt galna när jag berättade om det här, skrattar Ove.