Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 28 maj kan riksdagen rösta om den misstroendeförklaring som Moderaterna har begärt mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.

Otålig Kristersson pressar C om Strandhäll

I nästa vecka kan Centerpartiets röster fälla socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Men partiet har ingen brådska med besked, EU-valrörelsen kommer först.

Moderaterna har lämnat in en misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll för hur hon har agerat i samband med att Försäkringskassans förra generaldirektör Ann-Marie Begler petades från sin post.

M, KD, SD och L har redan sagt att de kommer att rösta för misstroendeförklaringen nästa vecka. Men det räcker inte för att fälla ministern. Även Centerröster behövs.

- Det är uppenbart att det går att fatta beslut nu i dag. Och jag ser inget skäl att man ska vänta ut EU-kampanjen. Det är två helt olika saker, säger Ulf Kristersson.

Annat fokus

C-ledaren Annie Lööf har hänvisat till att hon och partiet nu har fullt fokus på valrörelsen och att riksdagsgruppen har tid att bestämma sig före omröstningen den 28 maj klockan 12.

Lööf anser att det är synd att det hela inte kan vänta till dess att riksdagens konstitutionsutskott (KU) är klar med sin granskning av Strandhälls agerande.

- Vi har ju fortfarande fullt fokus på att respektera väljarna och ha fokus på EU-valet, sade Lööf till TT på torsdagen apropå frågan om när C planerar besked.

KU ska vara klart med sitt betänkande den 4 juni, och ett utkast ska vara färdigt till den 28 maj. Men KU har, enligt vad TT erfar, skjutit upp den preliminära justeringen av Strandhällärendet till den 29 maj, dagen efter den planerade misstroendeomröstningen.

Kristersson avfärdar Lööfs förklaring.

- Så kan man säga om man till varje pris vill rädda Socialdemokraternas valrörelse, men det kan väl knappast vara avsikten, säger han.

- Det här är två helt olika frågor. Man måste väl kunna diskutera två saker samtidigt. Det händer fler saker i Sverige än EU-valrörelsen.

Akut fråga

Enligt Kristersson finns redan tillräckligt mycket uppgifter på bordet, och det är heller inte nödvändigt att invänta den pågående KU-granskningen i samma ärende, anser han.

- Nu har vi en akut fråga. Den avgörs tisdagen den 28 maj och de allra flesta partier har tagit ställning. Det finns ett stort misstroende mot Annika Strandhäll och jag tycker att även Centern ska ta ställning och berätta för väljarna hur de ser på detta, säger Kristersson.

Centerledaren Annie Lööf anser att det som har kommit fram om Strandhäll är allvarligt.

- Det är ju många partier som har gått ut och förklarat att de inte har förtroende för Annika Strandhäll och jag utgår från att regeringen faktiskt tar till sig det, säger hon.