Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Yrkesfisket efter lax i Bottenhavet utanför Ume älv och biflödet Vindelälven föreslås starta senare, eftersom laxbeståndet i Vindelälven är hotat. Fiske av utsatt, odlad lax är tänkt att kompensera. Arkivbild.

Oro för Vindelälvens lax ger senare fiske

Laxarna i Vindelälven har blivit färre och svagare. Nu föreslår Havs- och vattenmyndigheten att årets yrkesfiske efter lax i Bottenhavet utanför Vindelälven och Ume älv ska senareläggas.

Förslaget, som nu går ut på remiss, är att yrkesfisket efter lax i havsområdet får starta den första juli. Fritidsfisket berörs inte.

- Det finns anledning till särskilda åtgärder, säger Håkan Carlstrand, om laxens situation i Vindelälven.

Sjukdomar och miljöfaktorer förmodas ligga bakom problemen, som märkts i flera år. Samma trend ses i Ljungan, som flyter ut vid Sundsvall

Vindelälven, som inte har några kraftverk, har varit en betydande producent av lax.

- Men inte lika viktig som Torne älv eller Kalixälven, påpekar Carlstrand.

Nästan 27 400 laxar får tas upp av svenska yrkesfiskare i Östersjön i år. Det är ungefär 1 000 laxar färre än 2018, men då var tilldelningen ovanligt stor eftersom man inte fiskat upp hela kvoten året före.

Det finns cirka 100 yrkesfiskare som fångar lax i Östersjön, främst med fasta redskap nära kusten. Totalt tar yrkes- och fritidsfiskare upp ungefär hälften var av all lax som fångas i Sverige. Till havs är yrkesfisket störst, medan fritidsfisket dominerar i älvar och andra vattendrag.

Havs- och vattenmyndigheten hoppas att yrkesfiskare som berörs av den senarelagda fiskestarten utanför Umeå kan kompensera bortfallet genom att fånga utsatt odlad lax senare på året.