Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Infrastrukturminister Anna Johansson informerade i flera timmar på fredagen för första gången riksdagen om händelserna på Transportstyrelsen.

Oppositionen öppnar för misstroende

Oppositionen tycker att flera frågor återstår om vad regeringen gjort och känt till med anledning av Transportstyrelsens vårdslösa hantering av känslig data. Moderaterna öppnar åter för misstroendeförklaring mot ansvariga statsråd.

- För Moderaternas del kan det mycket väl bli dags att rikta misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd som brustit i ansvar i säkerhetsskandalen, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra till TT och tillägger att det inte bara handlar om infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Hon undrar vad inrikesminister Anders Ygeman (S) gjorde om det är så att han, som han sagt, fick information om allvarliga säkerhetsbrister på myndigheten ett år tidigare än Anna Johansson.

Värsta på länge

Liberalernas partiledare Jan Björklund talar också om en säkerhetsskandal och att det kan vara den värsta sedan affären med spionen Stig Bergling.

- Stefan Löfven måste sluta gömma sig, säger Björklund som inte heller han utesluter att det kan bli aktuellt med misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd.

- Men frågan är lite för tidigt väckt.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor säger att det ännu inte kan sägas mot vem eller vilka misstroende skulle riktas. Mer granskning behövs.

SD: Låg trovärdighet

Tony Wiklander, som företräder Sverigedemokraterna i trafikutskottet, anser inte att regeringens trovärdighet har stigit efter informationen.

Anna Johansson informerade i flera timmar på fredagen för första gången riksdagen om händelserna på Transportstyrelsen och det som skett i samband med myndighetens utflyttning av IT-drift och register på entreprenad. Den tidigare generaldirektören Maria Ågren har konstaterats medvetet ha brutit mot lagar som ska skydda känsliga uppgifter och fick sluta i januari.

- Vi har kunnat ge en bra information och det känns, efter omständigheterna, väl, sade Johansson när hon lämnade mötet.

Men hon ville inte svara på frågor från journalisterna.

Jessica Rosencrantz (M), vice ordförande i trafikutskottet, anser att många frågetecken kvarstår.

- Jag upplever att infrastrukturministern fortfarande inte kan svara fullt ut på när hon fick vetskap första gången om vad som hade hänt på Transportstyrelsen.

Osäkerhet kvarstår

Jessica Rosencrantz tycker också att det finns en stor osäkerhet kring vilka uppgifter som faktiskt läckt ut.

Säkerhetspolisen samt Transportstyrelsens nye generaldirektör Jonas Bjelfvenstam deltog i mötet. Han säger att oron måste redas ut och tas på allvar, men det har förekommit en del överdrifter i rapporteringen.

- Det är nästan som att man ser framför sig en trollfabrik med hundratals personer som sitter och hackar våra datorer. Så är det inte.

Men han kan inte gå i god för att uppgifter som hanterats fel inte har kommit i orätta händer och använts till skada för Sverige eller enskilda.

- Nej, jag vet inte det. Man kan ju hoppas att så inte har varit fallet.