Fredrik Malmerfeldt är verksamhetschef för försvarshälsan på Visby garnison. Monica Eneholm är läkare vid Försvarsmakten.
Fredrik Malmerfeldt är verksamhetschef för försvarshälsan på Visby garnison. Monica Eneholm är läkare vid Försvarsmakten. Bild: Karl Melander/TT

Omikronsmitta bland soldaterna på Gotland

Omikronviruset tar sig in överallt, även hos trupperna som är utstationerade på Gotland. Försvarsmakten aktiverar nu sin egen testkapacitet för att inte belasta vården på ön.

ANNONS

– Än så länge är det ett ganska litet utbrott i förbandet, jämfört med hur det ser ut i övriga samhället, säger Fredrik Malmerfeldt, verksamhetschef för försvarshälsan vid Visby garnison.

Testkapaciteten på Gotland är redan ansträngd, som hos många andra regioner i Sverige. Förra veckan bekräftades 1 001 fall på ön, vilket kan jämföras med omkring 7 000 fall totalt under hela pandemin.

– När vi får hit fler människor i vår organisation känner vi att det är läge att ta ett eget ansvar och aktivera egen kapacitet, så att vi inte belastar regionen, säger Malmerfeldt.

Svårt med avstånd

Försvarsmaktens egen testning möjliggör också snabbare provsvar.

ANNONS

– Är det så att vi har smittade i olika kluster så vill vi isolera dem så fort så möjligt.

Flera förband från olika delar av Sverige deltar i insatsen på Gotland. De bor inkvarterade i tillfälliga lokaler, bland annat på bygdegårdar runt om på ön.

Att hålla avstånd i ett stridsfordon är svårt.

– Man vill se till att göra sitt och bidra med det man kan bidra med. Och då gäller det att vara försiktig och inte bli sjuk, säger Alice Mårtensson, logistiksoldat från Göta trängregemente, T2, i Skövde.

Isoleras i bubblor

Hennes uppgift är att se till att förbanden som är verksamma på Gotland får det stöd de behöver för att lösa sina uppgifter i terrängen. Det handlar om att leverera allt i från drivmedel och ammunition till vatten och mat.

– Vi jobbar bara nära vårt eget kompani, vi jobbar tajt ihop och isolerat från andra, så att vi blir en egen bubbla, säger Alice Mårtensson.

Alice Mårtensson, logistiksoldat från Göta trängregemente, T2, i Skövde, med kollegan Jesper Kullegård.
Alice Mårtensson, logistiksoldat från Göta trängregemente, T2, i Skövde, med kollegan Jesper Kullegård. Bild: Karl Melander/TT
ANNONS