Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. Arkivbild.

Ombud begär överprövning mot SD-Karlsson

Det blir ingen förundersökning mot Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson för förtal. Men ett av flyktingarnas ombud tänker begära en överprövning av beslutet.

- Vi hade sett fram emot en rättslig prövning och kommer att begära en överprövning, säger advokaten Viktor Banke som agerat ombud för en av de utsatta flyktingarna.

Chefsåklagarens motivering är bristfällig, menar Banke som tycker att man inte tagit hänsyn till i vilken kontext uttalandet skett och att hans klient är ett barn.

- De skärpningar som gjordes i den här lagstiftningen för två år sedan tar sikte på där uppgifterna sprids online och mot människor i en svagare ställning, och även barn. Det här är en typsituation och det tycks åklagaren inte ha beaktat, säger han.

Kände på sig

Advokaten Emma Persson som företräder en av de inblandade säger att hon fått besked från chefsåklagaren att det inte blir någon förundersökning.

Mattias Karlsson kände inte till beskedet när TT når honom under eftermiddagen.

- Det var nytt för mig. Jag är inte jurist och svårt att göra en kvalificerad bedömning men det har känts som att det var en god chans att det skulle bli så här, säger han.

- Det innebär förhoppningsvis att jag kan fokusera mer på sakpolitik än typen av kvasidebatter som uppstått i kölvattnet av det här ärendet.

Publicerade bild

Det var i början av oktober som SD-gruppledaren publicerade en bild på Facebook där tre flyktingar står framför en polis. "Ett halvår efter att en illegal invandrare, som borde ha utvisats, dödade och skadade 19 svenskar i ett terrorattentat, så tar polisen selfies med invandrare som vistas här illegalt och som borde utvisas...", skrev han i en kommentar.

Flyktingarna på bilden hade dock uppehållstillstånd och inga kopplingar till terrorism. Bilden togs bort men polisanmäldes för förtal av en av personerna på bilden samt för upphovsrättbrott av personen som tagit bilden.

Brast i detaljkoll

- När man vill lyfta en debatt kring det väldigt allvarliga samhällsproblem och säkerhetshot med tiotusentals illegala människor i landet som vi inte har kontroll på så måste man se till att man har varje detalj kollad innan man argumenterar. Där brast det i detaljkollen, säger Karlsson.

TT: Är det ett större problem att du som gruppledare gjort detta än någon på lägre nivå i partiet?

- Nej, jag tycker generellt att det är viktigt att man har koll på alla detaljer när man vill väcka debatten i viktiga samhällsfrågor.

"Har särskilt ansvar"

Viktor Banke tycker att Karlssons förklaring lämnar en del i övrigt att önska.

- Man kan inte lägga ut inför tusentals människor uppgifter om folk som klandervärda eller brottsliga, och sedan hänvisa till att det brast i detaljkollen.

Mattias Karlsson har naturligtvis ett särskilt ansvar som gruppledare för SD att inte mistänkliggöra någon, särskilt inte som terrorist, anser Banke.

- Det är helt ogrundat att placera min klient i en sådan kontext. Det hade varit helt ogrundat om hon saknat uppehållstillstånd. Det är fel i flera led.