Kommuner har olika regler för ensamkommandes skolstart. Arkivbild.
Kommuner har olika regler för ensamkommandes skolstart. Arkivbild.

Olika tolkningar av ensamkommandes skolstart

Regeringens gymnasielag ska prövas av Migrationsöverdomstolen, men när skolstarten nu närmar sig gör kommuner på olika sätt i väntan på ett beslut, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

ANNONS
|

I Stockholm och Malmö får ensamkommande som väntar på besked om uppehållstillstånd inte börja på gymnasiet, medan Göteborg gör en annan tolkning.

- Vi hanterar den gruppen på samma sätt som asylsökande, under förutsättning att de har påbörjat en utbildning hos oss och har en vistelseadress i Göteborg, säger Tomas Berndtsson, chef för utbildningsförvaltningen i Göteborgs stad, till Ekot.

ANNONS

Enligt skollagen får asylsökande börja gymnasiet fram till dess att de fyller 18 år, men Göteborgs beslut innebär att även de som har hunnit fylla 18 år får börja gymnasiet, detta för att asylprocessen dragit ut på tiden så att de hunnit fylla 18 år. Även de som ansökt om uppehållstillstånd enligt gymnasielagen omfattas av beslutet, trots att de inte längre är asylsökande. Men i Stockholm får de inte börja gymnasiet.

- De får inte studera förrän det finns ett beslut från Migrationsverket, säger Peter Lyth, gymnasiedirektör i Stockholms stad.

Att de olika bedömningarna kan tolkas som icke likvärdigt håller Tomas Berndtsson med om.

- Jag tänker att vi är i en situation där vi inte alltid hunnit samordna oss i de här frågorna. Det är de som styr nationellt som ska stå för den samordningen, men det är ju inte ett sådant läge just nu så då har vi fattat vårat beslut på ett klokt och humant sätt, säger han.

ANNONS

När Migrationsöverdomstolens slutgiltiga avgörande kommer är ännu oklart.

Rättad: I en tidigare version av denna text fanns en felaktig uppgift om de ensamkommande som inte får börja i gymnasiet i Stockholm respektive Malmö. Rätt är att dessa väntar på besked om uppehållstillstånd.

TT

ANNONS