Den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini när han anlände till domstolen första rättegångsdagen.
Den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini när han anlände till domstolen första rättegångsdagen. Bild: Dolores Ochoa/AP/TT

Rättegång mot svensk programmerare inledd

Rättegången mot den svenske svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini har inletts i Ecuadors huvudstad Quito. Han är åtalad för dataintrång.

ANNONS

Rättegången är planerad att pågå från och med onsdag till och med fredag.

Enligt utrikesdepartementets presstjänst planerar Sveriges ambassadör i Colombia, Helena Storm, att närvara vid rättegången.

– Jag har fått rapporter om att rättegången är i gång och att det är flera poliser som har hörts. Det är ett stort antal som är kallade och det har hörts sex–sju poliser så här långt, säger Thomas Bodström, juridiskt ombud åt Ola Bini.

– Jag fick också information om att hans eget (Ola Binis) nyckelvittne, en it-tekniker som ska höras som sakkunnig, själv blivit anklagad för brott för att han ställer upp och vittnar. Det är ett sätt att trakassera och förhindra att Ola får en rättvis rättegång.

ANNONS

Förhandlingen skulle ha inletts den 21 oktober men ställdes då in med kort varsel.

Ola Bini greps i Quito i april 2019, misstänkt för att utan tillstånd ha fått tillgång till data- och telekomsystem. Han var frihetsberövad till i slutet av juni det året och har sedan dess inte tillåtits lämna landet.

Bini är bekant med den fängslade Wikileaksgrundaren Julian Assange, som tidigare uppehöll sig på Ecuadors ambassad i London. Bini greps bara timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl.

Binis försvarare Carlos Soria har tidigare sagt till TT att rättsprocessen mot hans klient har varit politiskt motiverad från första början.

Fakta: Fallet Ola Bini

Ola Bini är en bekant till Wikileaksgrundaren Julian Assange och greps i Quito i april 2019, bara några timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl vid landets ambassad i London.

Han greps på flygplatsen i Quito när han var på väg till Japan för delta i ett kampsportsträningsläger. Han satt sedan frihetsberövad fram till den 20 juni 2019. Ola Bini har sedan dess varit förbjuden att lämna Ecuador och måste varje vecka anmäla sig hos åklagaren.

ANNONS