IS-rekryteraren Michael Skråmos barn har lämnat al-Hol-lägret och anlänt till Irak. Arkivbild.
IS-rekryteraren Michael Skråmos barn har lämnat al-Hol-lägret och anlänt till Irak. Arkivbild.

Oklart om fler svenska Syrienbarn kan räddas

IS-rekryteraren Michael Skråmos barn har hämtats ur al-Hol-lägret – men om fler barn kommer att räddas därifrån är oklart. Enligt Sverigerepresentanten för det kurdiska självstyret jobbar inte Sverige aktivt med några fler barnärenden just nu.

ANNONS

- Vi har inte fått någon specifik fråga om fler barn. Det finns inget mer case vi jobbar med just nu, säger Shiyar Ali, Sverigerepresentant för det kurdiska självstyret i norra Syrien, till TT.

Utrikesdepartementet (UD) svarar inte på om hans uttalande stämmer.

- Vi för en dialog med relevanta aktörer, inklusive kurdiska representanter. Vi kommenterar inte närmare vad som avhandlas i de här kontakterna, säger Sofia Nahringbauer på UD:s presstjänst.

ANNONS

Så många som 60–70 barn till svenska misstänkta IS-terrorister kan fortfarande finnas kvar i al-Hol-lägret i norra Syrien.

"Beredda jobba med"

I går kom beskedet att IS-rekryteraren Michael Skråmos sju barn lämnat lägret och förts till Erbil i Irak. Men vad som händer med resten av barnen kan ingen svara på. Den kurdiska representanten säger att man fortsatt står till tjänst.

- Vi är beredda att jobba med specifika ärenden om vi får det på bordet. Vår princip är att vi vill lösa barnfrågorna. Barn är oskyldiga och måste hamna i en bra miljö och leva ett normalt liv, annars riskerar de att bli framtida IS-krigare, säger Shiyar Ali.

Frågan är dock komplex. Skråmos barn var föräldralösa, men flera av barnen har sina föräldrar kvar, antingen i lägret eller i fångenskap. Frågan är vad svenska myndigheter kan göra i de fallen.

- Regeringens utgångspunkt är ju att barn med koppling till Sverige om möjligt ska tas hem. Men det kan bara ske i samförstånd med föräldrarna om föräldrarna befinner sig i lägret. Och det är såklart en känslig situation och vi vill undvika att bidra till att separera barn från sina föräldrar, säger Sofia Nahringbauer.

ANNONS

TT: Innebär det att man kan komma att hjälpa även deras föräldrar hem?

- Det är det jag kan säga nu, säger Sofia Nahringbauer och syftar på svaret ovan.

UD framhåller att varje fall måste hanteras individuellt.

- Barnen befinner sig i olika situationer, det är olika åldrar, vissa är föräldralösa och andra inte. Att identifiera svenskar på plats är därför svårt. Det viktigaste är att frågan hanteras rättssäkert enligt folkrätten mot svenska lagar, och med barnens bästa i fokus, säger Buster Mirow Emitslöf på UD:s presstjänst.

"Ingen enkel lösning"

Även statsminister Stefan Löfven (S) pekar på komplexiteten i situationen.

- Det finns inte en enkel lösning, inte en gordisk knut här, som kan lösas upp, säger han på en pressträff i riksdagen.

ANNONS

Enligt Löfven tillåter varken svensk eller internationell rätt att man med tvång särar på föräldrar och barn. Och föräldrar som har begått brott vill Löfven se ställda till svars.

- Vi vill se på alla möjligheter om ett samarbete, få tillstånd en tribunal eller något liknande, för att kunna ställa dem inför rätta. Det är oerhört viktigt.

UD bekräftar att Skråmos barn anlänt till Erbil, men kommenterar inte hur länge det kan dröja innan barnen kommer till Sverige. Väl i Sverige kommer barnen att bli föremål för socialtjänsten i ansvarig kommun som kommer att utreda var de ska bo och vilket stöd de behöver.

TT

Fakta: IS-anhängare från Sverige

Omkring 300 personer har sedan 2012 rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst terrororganisationen IS.

Cirka hälften av dem har återvänt.

Minst ett 50-tal tros ha dödats. Hur många som är kvar i konfliktzonen finns det inga säkra siffror på.

Källa: Säpo

ANNONS