Cykelvägen där en åttaårig flicka blev misshandlad och våldtagen i södra Göteborg 1995. Bilden är tagen tidigare i år.
Cykelvägen där en åttaårig flicka blev misshandlad och våldtagen i södra Göteborg 1995. Bilden är tagen tidigare i år.

Offret efter 24 år: Skönt att han blivit dömd

Flickan var på väg hem från skolan när en man överföll och våldtog henne. Nu döms en 58-åring till sex års fängelse för det nära 24 år gamla brottet.

ANNONS
|

Våldtäktsmannen höll sig undan rättvisan i över två årtionden. Men en lagändring i början av året ledde till genombrottet som utredarna hade väntat på.

Tack vare en ny form av sökning i polisens dna-register hittades till slut en misstänkt för överfallet på den åttaåriga flickan i Billdal i södra Göteborg 1995.

Det har nu, efter närmare 24 år, lett till en fällande dom.

- Hon vill inte uttala sig om hur hon känner sig i övrigt, men hon tycker att det är skönt att han har blivit dömd, säger Anna Rösman, som är målsägandebiträde för den nu drygt 30-åriga kvinnan.

ANNONS

- Just i och med att det har gått så lång tid är det skönt att det i vart fall har kommit fram till ett avslut nu.

"Hänsynslöst och rått"

Fallet är det första där så kallad familjesökning i dna-registren har lett till en dom. Enligt Göteborgs tingsrätt finns det ingen anledning att ifrågasätta dna-analysen som binder mannen till den grova våldtäkten.

Rätten skriver i sin dom att brottet var ett "hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn". Men eftersom det har gått ovanligt lång tid sedan brottet reduceras strafftiden från åtta till sex års fängelse.

- Vi har inte hittat några andra fall där det har gått så lång tid, så det finns ingen riktig vägledning, säger rådmannen (domaren) Anna Witte.

- Till slut landade vi på att reducera med två år.

ANNONS

Mannen ska utöver fängelsestraffet också betala skadestånd på 115000 kronor plus ränta räknat från när brottet skedde. Det är totalt sett något lägre än vad Anna Rösman hade yrkat på, men om domen ska överklagas är ännu oklart.

- Vi har pratat väldigt kort bara och ska läsa igenom domen noga innan vi går igenom domslutet tillsammans, säger hon.

Thomas Ahlstrand har varit åklagare i målet. Han är nöjd med tingsrättens bedömning av brottet, även om han hade yrkat på sju års fängelse.

- Det står i lagen att man ska göra en avräkning, sedan kan diskutera hur den ska se ut, säger han.

- Vi får se om vi går vidare, ett överklagande är inget man gör lättvindligt.

ANNONS

Behövde sjukhusvård

Flickan var på hemväg från skolan på sin cykel när hon överfölls. Gärningsmannen våldtog och misshandlade henne så att hon behövde sjukhusvård i flera dagar.

Hon kunde själv berätta tydligt om vad som hänt och på hennes tröja fanns också dna-spår från våldtäktsmannen. Men det var först vid en familjesökning som dna-spåret ledde till den västsvenske mannen.

Den 58-årige mannen höll sig undan en tid när polisen tagit kontakt för en topsning (ett salivprov), men kunde gripas i slutet av februari i år. Han nekar till brottet, men har varit fåordig i förhören och säger att han har minnesproblem efter en fallolycka.

Mannens försvarsadvokat, Thomas Håkansson, vill inte uttala sig om domen eller om det kan bli aktuellt med ett överklagande.

- Vi har inga kommentarer, säger han.

TT

Fakta: Dna-register

Alla som är skäligen misstänkta för ett brott som kan ge fängelse får sedan den 1 januari 2006 lämna ett dna-prov.

Nationellt forensiskt centrum (NFC) har tre olika register för dna-profiler: spårregistret, utredningsregistret och dna-registret.

Spårregistret innehåller okända dna-profiler från brottsfall.

Utredningsregistret består av dna-profiler från personer som är minst skäligen misstänkta för ett brott som kan ge fängelse.

Dna-registret innehåller dna-profiler från personer som dömts för ett brott med annan påföljd än böter, alternativt har godkänt ett strafföreläggande om villkorlig dom.

Familjesökningen i de svenska dna-registren blev möjlig efter en lagändring som började gälla den 1 januari i år. Den innebär att dna-spår från brottsplatser kan ge träff även på nära släktingar (föräldrar, barn eller helsyskon).

Familjesökningarna utförs av Nationellt forensiskt centrum (NFC), i första hand vid de grövsta brotten (mord/dråp, mordförsök/dråpförsök och grova sexualbrott).

Källa: Nationellt forensiskt centrum (NFC)

ANNONS