Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har återvalts som kommunstyrelseordförande i Malmö.

Nytt S-styre i Malmö söker breda lösningar

Socialdemokraterna fortsätter att styra Malmö, nu på egen hand. C och L hjälpte till genom att lägga ner sina röster, men hur S ska få igenom en budget är oklart.

- Jag ser fram emot den här mandatperiodens fyra år där vi i förhoppningsvis så bred samsyn som möjligt är många som fortsätter att utveckla Malmö, staden som sådan, men framför allt med Malmöbornas bästa för ögonen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, när hon återvalts till ordförande för Malmös kommunstyrelse.

Sluten omröstning

En sluten omröstning i valet mellan Stjernfeldt Jammeh och Moderaternas Torbjörn Tenghammar slutade med siffrorna 29–24 till Socialdemokraternas favör.

Redan före omröstningen hade Centern och Liberalerna deklarerat att de skulle lägga ner sina sju röster, eftersom en röst på Moderaterna skulle riskera att leda till ett styre som är beroende av SD-stöd. Men de nedlagda rösterna innebär ingen utfästelse om stöd för en S-budget, tvärtom.

- Vi har gått till val på en alliansbudget, säger Centerns Niels Paarup-Petersen till TT.

Ordförandepost avgjorde

Centerns förhandlingar med Socialdemokraterna stupade enligt honom på S-kravet på att få posten som kommunstyrelseordförande.

- Det kan vi inte acceptera. De har haft den i 24 år och det kan inte vara rimligt att de ska ha den i 28 när vi har Sveriges största arbetslöshet och Sveriges största barnfattigdom, säger Paarup-Petersen.

Intensiva förhandlingar har pågått mellan S och andra partier. Längst nådde diskussionerna med Liberalerna, enligt Stjernfeldt Jammeh.

Med Centern gick det inte att föra förutsättningslösa diskussioner, eftersom partiet gick så hårt fram med kravet på att S skulle släppa ordförandeskapet i kommunstyrelsen, enligt Stjernfeldt Jammeh.

"Breda lösningar"

På frågan om hur en S-budget ska kunna godtas av kommunfullmäktige svarar hon att valresultatet innebär att det kommer att behövas många och långa förhandlingar. Ambitionen är att hitta breda lösningar, understryker hon.

- Vi är det största partiet i det största blocket och vi har ett alldeles särskilt ansvar att försöka lägga fram så stabila, breda och bra förslag som möjligt med det parlamentariska läget som är.

Ny kommunfullmäktigeordförande i Malmö blir Carina Nilsson (S). Hon valdes i en sluten omröstning, där Liberalerna lade ner sina röster, medan C röstade för Moderaternas kandidat.