Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny studie ger hopp för ryggmärgsskadade. Arkivbild.

Nytt hopp för ryggmärgsskadade

En ung man som blivit förlamad efter en trafikolycka har med hjälp av elektrisk stimulering av ryggmärgen kunnat styra sina ben och ta några steg.

Det är första gången en person med fullständig ryggmärgsskada har kunnat styra sina muskler med viljan och både kunnat stå och gå, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Bakom den nya teknologin står forskare på Mayo-kliniken i Minnesota, USA, som nu publicerat studien i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine.

Patienten i studien blev förlamad från nacken och nedåt för fyra år sedan och har tidigare med hjälp av elektrisk stimulering av ryggmärgen kunnat resa sig och göra stegliknande rörelser.

I de nya försöken har man gått vidare med mer intensiv stimulering, under en längre period, och resultatet är att han har kunnat gå några steg, både på ett träningsband och på ett vanligt golv med stöd av en gåstol.

Nerverna i den skadade ryggmärgen har inte vuxit tillbaka och läkt, men på något sätt har den elektriska stimuleringen ändå gjort att signaler från hjärnan kunnat föras över till musklerna, något som forskarna nu ska försöka förstå den fullständiga orsaken till.