Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prins Julian fotograferad av sin far Carl Philip.
Prins Julian fotograferad av sin far Carl Philip. Bild: Prins Carl Philip/Kungliga Hovstaterna-TT

Nye lillprinsen får kejserligt namn

Julian Herbert Folke. Det är de namn som prins Carl Philip och prinsessan Sofia valt till sin nyfödde son.
Kungen har redan stiftat bekantskap med sitt åttonde barnbarn och beskriver pojken som välskapt.

Prinsbebisen, som är den första i kungafamiljen som fötts utan att få titeln kunglig höghet, tilldelas hertigdömet Halland.

– Hertig av Halland är fantastiskt för det är en blinkning till prins Bertil som var gudfar till Carl Philip och hertig av Halland, säger hovexperten Roger Lundgren.

Den nye prinsen får tilltalsnamnet Julian, följt av Herbert och Folke.

– Kungen heter faktiskt Folke efter sin gudfar Folke Bernadotte som hade de Vita bussarna. Det har en mycket stark historisk koppling. De andra namnen Julian och Herbert är helt och hållet nya namn i den svenska kungliga historien.

Glada storebröder

Vid konseljen på söndagen berättade kungen för statsminister Stefan Löfven och en handfull andra ministrar att han träffat prinsfamiljen under lördagen och att alla befinner sig väl. Även storebröderna, prinsarna Alexander och Gabriel, uppskattar sin nye lillebror.

– De tar hand om den här lille personen på bästa sätt från början.

Det var i fredags som prinsen föddes på Danderyds sjukhus i Stockholm vid 11-tiden på förmiddagen. Den nyfödde vägde 3 220 gram och var 49 cm lång. Den lilla prins-sonen är det första barnet som föds utan att vara en officiell del av kungahuset.

År 2019 meddelade Carl XVI Gustaf att antalet familjemedlemmar som blir en del av det officiella kungahuset begränsas och därmed får bara kronprinsessan Victoria och prins Daniels barn kalla sig kungliga högheter.

– Det finns en jätteviktig skillnad mellan kunglig höghet och prins. Det som är det riktigt fina är att man är en kunglig höghet och tillhör kungahuset medan prins är en hederstitel som tillfaller kungens barnbarn.

Trots att prins Julian inte kommer att få något apanage eller någon formell titel, får han fortfarande tilltalas "prins" och tilldelas ett hertigdöme. Under söndagen höll kungen en så kallad konselj på det kungliga slottet, en officiell sammankomst där namn, titel och hertigdöme för den nya prinsen presenterades.

Te Deum i Slottskyrkan

Vid en kunglig födsel hålls också en traditionsenlig kyrklig ceremoni, Te Deum, i Slottskyrkan. Kungafamiljen samlas för en sådan tacksägelsegudstjänst under söndagen.

Parets tidigare barn prins Alexander och prins Gabriel är födda 2016 och 2017, även det nya namn i en svensk kunglig kontext.

– Julian är ju ett annorlunda namn, det är inte så många som heter det. Det är ett väldigt vackert namn, alltid kul med något nytt. Madeleine var ett nytt namn när hon fick det, likaså Estelle. Det är namn vi ser som självklara i dag, säger Roger Lundgren.

Tea Oscarsson/TT

Kristina Erkenborn/TT

Kung Carl XVI Gustaf vid söndagens konselj.
Kung Carl XVI Gustaf vid söndagens konselj. Bild: Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna/TT
Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Alexander och prins Carl Philip under Te Deum i Slottskyrkan på Kungliga slottet under söndagen med anledning av prins Julians födelse.
Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Alexander och prins Carl Philip under Te Deum i Slottskyrkan på Kungliga slottet under söndagen med anledning av prins Julians födelse. Bild: Henrik Garlöv/Kungliga Hovstaterna/TT

Vid en kunglig födsel hålls en konselj. Kungen kallar till en konselj med stöd av regeringsformen som anger att regeringen sammanträder i konselj under statschefens ordförandeskap. Bland annat hålls konselj på kungens initiativ vid en kunglig födsel.

Vid konseljen informerar kungen regeringen om följande: titel, namn, tilltalsnamn samt tilldelat hertigdöme/hertiginnedöme för tronarvingen. Konseljen hålls dagen efter födseln, om inte födseln sker på en lördag då konseljen hålls följande måndag.

Källa: Hovet