Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Polisen kan dra flera viktiga lärdomar av Sävsjöfallet, enligt nationella räddningsrådet. Arkivbild.

Nya rekommendationer efter Sävsjöfallet

Det var för otydligt vem som bestämde över polisens insatser då en kvinna frös ihjäl i Sävsjö förra året. Det är en viktig läxa att ta med sig av fallet, enligt polisens nationella räddningsråd som nu har granskat händelsen.

I februari förra året hittades en ensam pojke i tioårsåldern gående längs en väg i Sävsjö kommun. Först tolv timmar senare hittades hans mamma och hans syster i ett skogsparti. Kvinnan var så svårt nedkyld att hon senare avled, medan dottern hade fått svåra köldskador.

Varför kvinnan gav sig ut i kylan är oklart. Men enligt polisens nationella räddningsråd kan polisen i region Öst dra flera viktiga lärdomar av den tragiska utgången.

- Man behöver se över ledningsförhållandena, både på ledningscentralen och i den yttre ledningen, säger Magnus Larsson, en av experterna som ingår i rådet.

- Det var otydligt vem som ledde den här insatsen.

Hur den oklara styrningen har påverkat fallet är omöjligt att säga, enligt Magnus Larsson. Räddningsrådets rekommendationer ska dock inte ses som kritik.

- Ansvarsfrågan har vi inte tittat på alls, den är ju redan utredd två gånger. Vårt uppdrag är mer att titta på metoder och rutiner och se vad vi inom polisen kan lära oss av olika händelser, säger han.

Tidigare har både åklagarens utredning och polisens internutredning kommit fram till att det inte begicks några allvarliga fel i räddningsinsatsen.