Nya karantänsregler är på gång från Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Nya karantänsregler är på gång från Folkhälsomyndigheten. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Nya karantänsregler kommer på torsdagen

Folkhälsomyndigheten presenterar nya karantänsregler på torsdagen. Alternativen är färre dagar i karantän när någon i familjen är sjuk i covid-19 eller att slopa karantänen helt – åtminstone för vissa samhällsviktiga grupper, erfar TT.

ANNONS

Att det kommer ändrade karantänsregler bekräftas av socialminister Lena Hallengren (S) i Aktuellt.

– Vi ser att samhällsviktiga funktioner blir lidande, säger hon.

Många svenskar sitter nu i karantän för att någon i samma hushåll är sjuk, utan att de själva har några symtom på covid-19. Rapporter kommer om arbetsplatser som har stora problem med att hålla verksamheten i gång och elever som inte kan ta sig till skolan.

Sedan några dagar pågår diskussioner på Folkhälsomyndigheten om att ändra reglerna för karantän. I dag gäller att familjemedlemmar ska vara hemma i sju dagar om någon i hushållet testas positivt för covid-19.

ANNONS

Slopa helt?

Möten och diskussioner hålls även med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Socialstyrelsen, smittskyddsläkare, länsstyrelser, Försäkringskassan och andra som kan komma med underlag till hur läget ser ut.

De alternativ som diskuteras är, enligt uppgift till TT, att dra ner antalet dagar från sju till fem eller att slopa kravet på karantän helt, för den som inte själv har några symtom. Ett alternativ är att enbart slopa karantänskravet helt för vissa samhällsviktiga grupper, utifrån den lista MSB har. Vitsen med det sistnämnda vore att samhällskritiska verksamheter då skulle bli mindre drabbade av stora bortfall i personalen.

"Minst dåligt"

Men frågan är komplicerad. Det gäller att hitta den lösning som är "minst dålig", säger en person med insyn till TT. Å ena sidan är det viktigt att hålla samhället i gång, å andra sidan vill ingen ha en skenande smittspridning som i slutänden drabbar äldre, sköra och sjukvården.

Diskussionerna pågår fortfarande, men ett beslut om förändringarna väntas den här veckan. Även reglerna för testning och smittspårning ses över. Frågan är hur meningsfullt det är med storskalig testning just nu när smittspridningen är så hög.

Från regionerna kommer också rapporter om att de har svårt att klara av testningen. På onsdagen beslutade exempelvis Region Kronoberg att pausa provtagningen av covid-19 med PCR-tester för allmänheten. Orsaken är att regionen slår i taket för hur många prover som man får skicka in för analys per dag.

ANNONS
ANNONS