Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En person har förhörts efter att en smällare kastats mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons bil i Mariestad. Arkivbild.

Ny smällarattack mot Åkesson

En smällare kastades mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under ett möte i Tranås.

Jimmie Åkesson har de senaste dagarna besökt flera städer inför EU-valet. Under ett framträdande i Tranås på fredagseftermiddagen kastade någon en kraftig smällare i närheten av honom.

- Det smällde precis intill folkhavet, några meter ifrån Jimmie Åkesson, säger partiledarens stabschef Mikael Eriksson till Expressen.

Polisen har inlett en förundersökning om misshandel. Det finns inga uppgifter om att någon misstänkt har gripits.

I torsdags kastades en smällare mot Åkesson. Den kastades mot den bil han färdades i när han var på väg från ett framträdande i Mariestad. Ingen person skadades. Senare under kvällen hämtades en misstänkt person in och förhördes. Misstankarna handlar om försök till misshandel och försök till våld mot tjänsteman.

- Personen är släppt, men misstankarna kvarstår, säger Jörgen Gustafsson vid polisen i Skövde till Mariestads-Tidningen.

Säkerhetspolisen följer händelserna.

- Vi arbetar fortlöpande med säkerheten kring våra skyddspersoner och vi anpassar också skyddet därefter, säger Gabriel Wernstedt, pressekretare vid Säpo, till TT.