Riksdagens talman Andreas Norlén (M) håller pressträff om regeringsbildningen i riksdagens presscenter.
Riksdagens talman Andreas Norlén (M) håller pressträff om regeringsbildningen i riksdagens presscenter.

Ny regering får vänta till efter jul

Sverige kan få en ny statsminister tidigast i mitten av januari. Misslyckas det hotar riksdagens talman partierna med extra val senast i påsk.

ANNONS
|

Trots regeringskrisen låter talmannen riksdagen ta jul- och nyårsledigt. Däremot får de två statsministerrivalerna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) ägna helgerna åt att söka stöd för sina kandidaturer.

- Det är verkligen hög tid att Sverige får en regering, säger talmannen Andreas Norlén.

Tyngsta ansvaret

Han förväntar sig att Löfven och Kristersson använder de kommande veckorna för att samtala och förhandla med andra partier för att samla stöd så att Sverige kan få en ny regering.

ANNONS

- Alla partiledare har ett ansvar, men det tyngsta ansvaret åvilar förstås de båda personer som sagt att de vill bli Sveriges statsminister, säger Norlén.

De två partiledarna ska under julledigheten löpande rapportera om sina ansträngningar. Talmannen kommer sedan efter samtal med samtliga partiledare måndagen den 14 januari föreslå en av dem till statsminister.

Statsministeromröstningen, som blir den tredje, kommer att hållas i riksdagen onsdagen den 16 januari. Strax därefter skulle en ny regering kunna tillträda om statsministerkandidaten inte får en majoritet emot sig i omröstningen.

Nyval ökar pressen

För att sätta ytterligare press på partierna att komma överens sätter talmannen också upp ett datum för den eventuellt fjärde och sista omröstningen. Den ska hållas bara en vecka senare, den 23 januari.

Misslyckas även den måste talmannen utlysa extra val. Norlén varnar för att risken då är stor för att folkets förtroende för det politiska systemet skadas allvarligt.

- Ett extra val skulle vara ett stort misslyckande för svensk politik i allmänhet och för partiledarna och mig i synnerhet, säger Norlén.

ANNONS

Talmannens tidtabell innebär att ett eventuellt extra val måste hållas senast på påskdagen den 21 april.

Norlén har begärt av valmyndigheten att få besked om när man tidigast skulle kunna genomföra ett val. Han har också uppmanat länsstyrelsernas chefer, landshövdingarna, samt kommunerna att ha beredskap för ett extra val i vår.

Vore meningslöst

Talmannen beklagar att han och partiledarna inte lyckades se till att Sverige fick en ny regering före jul. Men att hålla den tredje statsministeromröstningen redan nu på fredag bedömdes vara meningslöst.

De senaste dagarna har talmannen talat med alla partiledare. Enligt honom var det "entydiga" beskedet att man behöver mer tid. Sverigedemokraterna hade dock helst sett en statsministeromröstning till redan före jul.

Talmannen är kritisk till att partierna har varit fastlåsta i sina positioner.

- En stor del av hösten präglades av att i princip inga positioner förflyttades och att inga sakpolitiska förhandlingar fördes, säger Norlén.

"Måste vara slut"

Han uppmanar partierna att anstränga sig mer.

- Det måste vara ett slut på resultatlösa diskussioner. Nu krävs konkretion, konstruktivitet och kompromisser, säger Norlén.

ANNONS

Båda statsministerrivalerna lovar att de ska göra allt de kan under jul- och nyårsledigheten. Löfven siktar på en "handlingskraftig regering" och Kristersson på en "så bra borgerlig regering som möjligt".

- Jag tror inte att partiledarna får så mycket julledighet faktiskt. Det kommer att få jobba hårt under de här dagarna, säger talmannen.

TT

Fakta: Tidtabellen

28 december: Stefan Löfven och Ulf Kristersson ska ge en delrapport till talmannen på telefon.

4 januari: Löfven och Kristersson ska ge en delrapport till talmannen på telefon.

10 januari: Talmannen träffar först Stefan Löfven och sedan Ulf Kristersson i riksdagen.

14 januari: Ny talmansrunda med alla partiledarna. Talmannen ska därefter presentera vem som blir ny statsministerkandidat.

16 januari: Statsministeromröstning.

17 januari: Om förslaget till statsminister går igenom ska statsministern så snart det kan ske lägga fram sin ministerlista och avge regeringsförklaring. Det kan ske tidigast dagen efter omröstningen.

21 januari: Om den tredje statsministeromröstningen har misslyckats kommer en statsministerkandidat att presenteras för en fjärde omröstning.

23 januari: Eventuellt en fjärde och sista statsministeromröstning.

Senast 21 april: Extra val om även den fjärde omröstningen har misslyckats.

26 maj: Val till Europaparlamentet.

ANNONS