Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

Ny myndighet igång – jämställd spindel i nätet

Nu har den nya Jämställdhetsmyndigheten öppnat sina dörrar i Göteborg, efter en höst där Metoo-kampanjen satt nytt ljus på kvinnors utsatthet i samhället.

Jämställdhetsmyndigheten är en helt ny myndighet som är placerad i Göteborg och den ska arbeta med bland annat mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck och sexuella trakasserier.

- Vi ska fungera som en kunskapskälla, ett nav för jämställdhetsfrågor, som till exempel din arbetsplats, din kommun, ditt län, eller din högskola kan vända sig till om jämställdhet, säger myndighetens generaldirektör Lena Ag.

Satt nytt sökljus

Myndigheten ska också se till att andra myndigheter och aktörer i samhället kan fullfölja sina jämställdhetsuppdrag genom att stötta med kunskap och information.

- Tanken är inte att vi ska "fixa" jämställdheten i Sverige. Vi ska inte göra andras jobb eller läxa upp folk, säger hon.

Enligt Ag är det viktigt att lyfta att Sverige ändå har kommit en bra bit på vägen i jämställdhetsarbetet i jämförelse med andra länder.

- Men Metoo-hösten visar att det finns mycket kvar att göra. Vi kan därför inte slå oss till ro här i Sverige och säga att vi löst frågorna, för det har vi inte.

Kampanjen har också satt nytt sökljus på arbetsplatser, arbetsmiljöfrågor och på ledarskap, anser hon.

- Det här samhälliga samtalet som vi haft i höst är väldigt nyttigt och jag hoppas vi kommer kunna hålla igång det framöver.

"Kommer ta tid"

Ett av myndighetens uppdrag i och med Metoo är att i två år sprida kunskap om sexuella trakasserier med fokus på barn och ungas situation. Det och mycket mer väntar för den nya myndigheten framöver. Och den största utmaningen, enligt Lena Ag, blir att få ihop en fungerande myndighet som levererar.

- Nu gäller det att det blir någon verkstad utav det här också, men det är inget vi gör över en natt utan det kommer ta tid, säger hon.