Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tillämpningen av LSS för funktionsnedsatta barn har flera brister, enligt Socialstyrelsen. Arkivbild.

Ny LSS-utredning visar flera brister

Det finns flera brister i tillämpningen av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) för barn, enligt en undersökning som i dag presenteras av Socialstyrelsen.

Drygt 13 000 barn under 18 har i dag LSS-beslut. Av dem har runt 95 procent någon typ av intellektuell funktionsnedsättning, autism eller liknande tillstånd.

Trots det har färre än hälften av LSS-handläggarna i 42 procent av kommunerna genomgått någon fortbildning med inriktning på barn med funktionsnedsättning.

Därtill saknas kunskap om och tillgång till kommunikationshjälpmedel för funktionsnedsatta barn. 51 procent av kommunerna har inga sådana hjälpmedel, och i 56 procent av dem har ingen fortbildning om kommunikationsstöd genomförts.

"Barn med kommunikationssvårigheter har ofta begränsade möjligheter att ge uttryck för sin vilja. Men med hjälp av kommunikationsstöd, såsom bilder och symboler, förbättras möjligheterna att tolka barnets signaler", säger Ylva Branting, utredare på Socialstyrelsen, enligt ett pressmeddelande.