Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) frågas ut av KU i Skandiasalen i riksdagshuset

Ny chef för Försäkringskassan på gång

Försäkringskassan kan snart få en fast generaldirektör, enligt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Det har snart gått över ett sedan år regeringen under uppmärksammade former petade den tidigare med några dagars varsel.

- Det är i faggorna, säger Strandhäll efter att ha frågats ut av riksdagens konstitutionsutskott (KU) om hur det gick till när den ordinarie generaldirektören Ann-Marie Begler fick sluta i slutet av april förra året.

Regeringen flyttade då generaldirektören för Inspektionen för socialförsäkringen, Maria Hemström-Hemmingsson, till Försäkringskassan. Hon har sedan dess fungerat som tillförordnad generaldirektör.

Under lika lång tid har Inspektionen hon lämnade haft en tillförordnad generaldirektör.

Strandhäll, som i KU beskrev Försäkringskassan som en av de absolut viktigaste myndigheterna under regeringen, vill inte säga om en ny chef kommer på plats före det att KU har avslutat sin granskning av hur regeringen skötte petningen av Ann-Marie Begler.

Både Begler och Hemström-Hemmingsson har sökt jobbet som generaldirektör på Försäkringskassan. Hemström-Hemmingsson har inga möjligheter att gå tillbaka till sitt jobb på Inspektionen eftersom den myndigheten har som uppgift att granska Försäkringskassan – hon skulle bli jävig.