Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Produktion av mjölk. Arkivbild.

Ny Arla-märkning ska stoppa svinn

För att folk ska slänga mindre mat inför Arla en ny datummärkning på produkter som mjölk, yoghurt, fil och grädde. Många mejeriprodukter håller mycket längre än bäst före-datumet, och därför införs en märkning som påminner om att en produkt kan hålla längre.

Den nya varianten av datummärkning, "ofta bra efter" kommer att sättas på cirka 340 miljoner förpackningar, med start nu i mitten på augusti.

- Det är ett sätt att hjälpa folk att förstå att de själva kan avgöra om maten är ätbar eller inte genom att lukta, smaka och titta. Målsättningen är att få folk att tänka efter lite kring det. Det här är en bra åtgärd för att påverka klimatet och minska svinnet, säger Ann Freudenthal, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla.

Tips om att lukta, smaka och titta på produkten för att avgöra om den går att äta eller dricka kommer att finnas på baksidan av de olika paketen.

- Vi kommer att införa märkningen på i princip hela vårt sortiment, men det viktigaste är färskvarorna för det är ju de som man i första hand är orolig över att de ska härskna, säger Freudenthal.

Livsmedelsverket uppmanar alla att alltid lukta och smaka på mejeriprodukter innan de slängs. Precis som "bäst före"-termen signalerar så är det ingen fara att konsumera om produkterna smakar bra, även om datumet har passerats. Tumregeln är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den.