Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt färre unga tar körkort – men nu kan arbetslösa ungdomar låna till kortet. Arkivbild.

Nu kan ungdomar låna till lappen

Nu kan ett viktigt hål täppas till i många arbetslösa ungdomars cv – körkortet kan grejas med hjälp av studielån.

Från den 1 september gäller de nya reglerna om studielån via CSN till körkort, som omfattar arbetslösa ungdomar och vissa långtidsarbetslösa.

- Detta är en satsning som regeringen gör för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Vi tror att det kommer att ha en positiv effekt på arbetsmarknaden. Det är många yrken, som inom vård och hemtjänst till exempel, där körkort för bil är ett krav. Där finns också en stor brist på arbetskraft, säger Johan Nylander, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Bristyrken

Även andra arbeten, som transportbranschen och olika servicejobb, har körkort som ett krav. Även de branscherna har ont om folk, förklarar han.

Men Arbetsförmedlingen skriver också på sin hemsida att ett körkort också kan vara en kvalitetsstämpel på en arbetssökande även om själva bilkörningen inte är nödvändig för jobbet. Att ha passerat det nålsöga som ett körkortstest innebär kan visa att man är en ordningssam person.

Arbetsförmedlingen har inga prognoser för hur många som kan tänkas vilja låna till körkortet, men i år har regeringen avsatt 151 miljoner kronor för september–december. Nästa år beräknas 521 miljoner kronor lånas ut, och året efter 597 miljoner kronor.

Arbetsgivare positiva

Organisationen Företagarna tror också att det kan få stor betydelse att fler nu kan ta körkort.

- Vi tycker att det är en klok reform. Våra medlemmar anger att svårigheterna att hitta rätt kompetens är ett av de allra största tillväxthindren och det här är en liten förändring som kan göra stor skillnad för både arbetsgivare och våra företagare, konstaterar Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef hos Företagarna.

- Det här innebär att fler arbetstagare får större möjligheter att röra sig över ett större område och att de samtidigt kan söka arbeten som har körkort som krav. Det är oerhört positivt inte minst för landsbygden, där kollektivtrafiken kanske inte alltid fungerar.