Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
George P Smith (i mitten på översta "raden") hade gärna fått priset för 15 år sedan.

Nobelpristagare skeptisk till sitt pris

George P Smith är inte överförtjust över att ha tilldelats Nobelpriset i kemi. Det kommer försent för att betyda något i praktiken – och andra förtjänar det mer, tycker han.

När TT når 77-årige George P Smith i USA har det gått 45 minuter sedan Kungliga Vetenskapsakademien tillkännagav att han är en av årets mottagare av Nobelpriset i kemi. Han fick beskedet "på en knagglig telefonlinje från Stockholm".

TT: Vilken är din spontana reaktion?

- Vet du, du borde tänka ut en annan fråga, säger George P Smith.

TT: Okej, en klassiker: Hur känns det?

- Då går jag tillbaka till din första fråga, för detta är en ännu sämre fråga. Vilken är min reaktion?

Han avbryts av en röst i bakgrunden: "Var trevlig!"

- Nu påminner min fru mig om att vara trevlig. Jag är självklart förtjust. Jag antar att min reaktion är att det är svårt att föreställa sig varför just jag av alla förtjänar ett Nobelpris, eller ett annat pris, för upptäckter som är så oerhört beroende av andra människor.

Andra gjorde samma

George P Smith delar priset med Gregory Winter för att ha utvecklat antikroppar med en metod som kallas fagdisplay. På så vis kan man motverka autoimmuna sjukdomar och i vissa fall bota spridd cancer. Smith utvecklade metoden 1985 – men andra har gjort samma sak fast på andra sätt, säger han.

- Jag var rätt person vid rätt tillfälle, som använde flera forskningsvarianter som var aktuella inom molekylärbiologin vid den tiden.

TT: Det låter som att du inte tycker att du riktigt förtjänar Nobelpriset, att andra förtjänar det mer?

- Jag slår vad om att en hel del Nobelpristagare tycker så, att de inte riktigt förtjänar det, säger George P Smith och skrattar.

- Varför just jag?

Ska fira ändå

TT: Vad ska du göra nu då, i ljuset av vad du just sagt?

- Vet du, det hade varit trevligt om jag hade fått det här priset 15 år tidigare. Då hade jag varit mycket mer framgångsrik vad gäller att få forskningsanslag än vad jag var. Jag är pensionär nu.

- Det här kommer inte att ge liv till en ny forskningskarriär. Så jag kan inte riktigt svara på frågan. Jag vet inte. Jag tror att mitt liv kommer att rulla på mer eller mindre som vanligt.

TT: Men kommer du att fira, och åka till Stockholm?

- Ja, självklart. Och det måste man väl? Jag tror inte att man kan strunta i att ta emot priset?

TT: Bob Dylan gjorde det.

- Det kanske är annorlunda vad gäller litteratur.

"Han bojkottade priset", bryter Smiths hustru in.

George P Smith säger att han tidigt förstod att hans forskning hade stor potential, till och med Nobelprispotential. Men han trodde att chansen var förbi vid det här laget.

- Det kom som en total överraskning i år.

Hans skepsis är dock bestående.

- Traditionellt är Nobelpriset en stor ära. Men att välja ut en enda person bland alla som är inblandade för en så stor ära matchar inte riktigt hur vetenskap vanligtvis fungerar.