Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid lunchtid varnades allmänheten för kraftig rök som låg över staden och upp emot Malmberget. Arkivbild.
Vid lunchtid varnades allmänheten för kraftig rök som låg över staden och upp emot Malmberget. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Nio till sjukhus efter brand i Gällivare

Nio personer fördes till sjukhus i samband med en brand i ett lokstall i Gällivare. Alla skadades lindrigt och har fått lämna sjukhuset.

Branden startade vid tiotiden på fredagen i ett lokstall. Under eftermiddagen spreds branden vidare till en kontorslokal. Ingen person ska ha befunnit sig i lokalen.

Nio personer i åldrarna 15 till 70 år skadades lindrigt i branden, enligt Region Norrbotten. Alla har lämnat sjukhuset.

Vid 22-tiden var branden "ytligt" släckt men brandmän från Vittangi, Kiruna, Gällivare och Jokkmokk var kvar för att kontroll. Insatsen pågick fortfarande vid 02-tiden, enligt SOS Alarm.

Vid lunchtid varnades allmänheten för kraftig rök som låg över staden och upp emot Malmberget. Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) gick ut och räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Sent på fredagskvällen meddelades att faran var över.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet men har ingen misstänkt.

– Brandorsaken är oklar. Anmälan gäller ett oaktsamhetsbrott, då det kan vara så att brotten inträffat av just oaktsamhet, säger Maria Linné, presstalesperson på polisen region Nord.