Tullen beslagtog sammanlagt 150 påsar innehållande rött pulver. Nu åtalas tre män för smugglingen.
Tullen beslagtog sammanlagt 150 påsar innehållande rött pulver. Nu åtalas tre män för smugglingen.

Nio års fängelse för 298 kilo rött kokain

Två män döms i Malmö tingsrätt för att ha smugglat 298 kilo rödfärgat kokain. De får nio års fängelse vardera. En tredje man som stod åtalad frias. Det är det största kokainärende, sett till volym, som Tullverket utrett på tio år.

ANNONS
|

I januari anlände en lastpall med 25 kartonger till Madrid. Kartongerna innehöll rött pulver, som enligt etiketterna skulle vara färgpigment. Spansk tull blev misstänksamma och analyserade pulvret. När det visade sig innehålla kokain kontaktades svenska tullen och de beslutade gemensamt att lasten skulle flygas till Sverige för att bytas ut. I Malmö bytte tullen ut narkotikan mot finbetong innan beställningen levererades till företaget som beställt pulvret.

Två tulltjänstemän iklädde sig kläder från företaget som skulle leverera kokainet och tre män kunde senare under kvällen gripas.

Troligtvis hänt tidigare

Två män i 50-årsåldern döms nu till nio års fängelse vardera för synnerligen grov narkotikasmuggling och försök till synnerligen grovt narkotikabrott. En av de dömda männen ägde det företag som kokainet levererades till. Företaget åläggs en företagsbot på tio miljoner kronor. Den tredje man som stod åtalad för försök till synnerligen grovt narkotikabrott frias.

ANNONS

Brottet kan upp till tio års fängelse och tingsrätten valde att inte ge de båda männen det högsta straffet då de ansåg att männen knappast var huvudmännen bakom införseln.

Företaget tog även emot två leveranser från samma avsändare förra hösten. Först ett mindre paket som fortfarande fanns kvar på företaget och visade sig innehålla enbart färgpigment. En senare leverans om 181 kilo hade transporterats vidare till den andra mannens företag. På företagets övervakningsfilmer från samma dag kunde man se en okänd person flytta kartonger till en personbil som sedan lämnade platsen.

Större mål

Färgningen av kokainet ska inte påverka målet, enligt kammaråklagare Michael Hansson.

- I och för sig blir du röd om näsan om du snortar det men annars går det att använda. Men vi kunde visa att de hade tagit fram kemikalieanteckningar för att kunna rena det så att det blir vitt igen, säger han.

Enligt honom har det blivit vanligare med större smugglingsärenden.

- I och med att Högsta domstolen 2012 i stort sett halverade straffen för narkotikabrott så har beslagen blivit större och större, säger han.

ANNONS
TT

ANNONS