Barnvacciner orsakar inte allergier. Arkivbild.
Barnvacciner orsakar inte allergier. Arkivbild.

Nej, barnvacciner orsakar inte allergier

Det är inte frånvaron av vacciner som gör att barn i antroposofiska miljöer inte drabbas lika ofta av allergier som andra barn. En studie från Karolinska institutet sticker hål på myten om att barnvacciner orsakar allergier.

ANNONS
|

Den antroposofiska livsstilen ser ut att skydda mot allergier. Barn som växer upp i antroposofiska miljöer har en något lägre risk att drabbas av allergier än andra barn, har tidigare forskning visat. Men vad är det i denna livsmiljö som skyddar barnen?

Ny forskning visar att det inte finns något stöd för att vaccin kan öka risken för allergi. Det har tidigare förts fram i debatten som skäl för att inte vaccinera.

Johan Alm, överläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm, har jämfört barn i familjer med en antroposofisk livsstil med barn som lever mer konventionellt.

ANNONS

- Vi såg inget samband, vilket innebär att den oro som en del föräldrar har att deras barn ska bli sjukt eller allergiskt av vaccinerna kanske kan lindras något, säger Johan Alm till TT.

Sambandet försvann

I den aktuella studien har Johan Alm och hans kollegor följt tre grupper barn, från födseln upp till fem års ålder. Totalt ingick 466 barn från Järna, söder om Södertälje, varav 99 barn ansågs leva helt antroposofiskt, medan 100 ansågs delvis leva enligt denna filosofi och resten inte alls.

Under uppföljningstiden fick föräldrarna svara på frågor om livsstil och annat, medan barnen provtogs vid flera tillfällen. Bland annat togs blodprov som testades för förekomst av allergier.

- Vi såg dels att förekomsten av allergier bland de antroposofiska barnen var lägre, jämfört med andra barn. Dessutom såg vi ett samband mellan vaccinationsförekomst och lägre förekomst av allergier i blodproverna, men det var väntat eftersom dessa barn var mindre allergiska. När vi däremot tog hänsyn till olika riskfaktorer, som familjens livsstil, försvann detta samband. Därför blir vår tolkning att det inte finns något stöd för att barnvacciner orsakar allergier, säger Johan Alm.

ANNONS

Sjukdomsutbrott

Exakt vad det är i den antroposofiska livshållningen som ger mindre allergiska barn vet dock forskarna inte.

- Det kan vara en mängd olika omgivningsfaktorer, som kosten, säger Johan Alm.

Studien visade dessutom att bland de antroposofiska barnen, var 58 stycken helt ovaccinerade vid fem års ålder.

På grund av antroposofernas ovilja att vaccinera sig har samhället utanför Järna drabbats av utbrott av både röda hund och mässling genom åren.

Den aktuella studien publiceras i Lancet-tidskriften Eclinical Medicine.

Rättad: I en tidigare version fanns otydligheter kring i vilket sammanhang påståenden om vaccin och allergi har förts fram. Uppgiften är borttagen.

TT

Fakta: Mässling

I ungefär 20 procent av alla mässlingsfall leder infektionen till en eller flera komplikationer.

Dessa är vanligast hos barn yngre än 5 år samt vuxna över 20 år.

Mässlingsviruset kan bland annat orsaka infektioner som öron-, bihåle- eller lunginflammation.

Sjukdomen kan i ungefär 1 per 1 000 fall kompliceras av en akut hjärninflammation och denna kan vara dödlig.

Enligt WHO:s beräkningar dog nästan 140 000 personer av mässling 2010. De flesta var barn under fem år.

I Sverige är dödsfall på grund av mässling idag mycket ovanligt.

ANNONS